Vállalati energiabeszerzés: megfelelő időzítéssel optimalizálhatók a költségek

A cégek általában tavasszal köthetik a legkedvezőbb energia beszerzési szerződéseket. Az árak jellemzően ekkor a legalacsonyabbak, mivel a téli és nyári időszak között visszaesik a fogyasztás, és nincs akkora kereslet. 2024-ben azonban Virág Gábor, a Greenergy Market Kft. tanácsadója szerint, érdemes lehet korábban elindítani a beszerzést. Érdemes figyelni a megfelelő időzítésre, hiszen ez jelentős megtakarítást jelenthet a cégeknek.

Az elmúlt 2 év adatait kielemezve megállapítható, hogy jelenleg az árak nagyon kedvezőek. Járjuk körbe, hogy érdemes-e már most szerződést kötni, vagy jobb kivárni, hogyan alakul az árszint.

Mi áll a jelenlegi alacsony energiaárak mögött?

Bár a zöldenergia térhódítása egyre inkább előtérbe kerül, még mindig meghatározó a fosszilis energiahordozók aránya.  A földgáz- és villamos energia árának változása kölcsönösen hat egymásra.  A mostani kedvező, l 30 Euro/Megawatt alatti árszint a földgáz tekintetében több dolognak köszönhető. Közrejátszott az előző évi enyhe tél, az hogy a növekvő rezsiárak miatt a vállalatok tudatosan csökkentették a fogyasztásukat, vagy a gáztározók szokásosnál korábbi feltöltése. 

Az energiaárakat több tényező is befolyásolja. A földgáz ára például tavaly ősszel az izraeli-palesztin konfliktus miatt emelkedett, – ám a kilengés hamar visszaállt. Az ellátási lánc stabil maradt, a kínálati oldalt nem érte jelentősebb negatív hatás és emellett az LNG (a cseppfolyósított földgáz) térnyerése tovább növeli a lehetőségeket és ezáltal az ellátásbiztonságot.

A nemzetközi energiapolitikai döntések is jelentősen befolyásolhatják az árakat. A közelmúlt egyik fontos történése, hogy Németország klímavédelmi okokból fokozatosan megszüntette a szénerőművek és atomerőművek használatát, hogy helyettük megújuló energiaforrásokkal pótolja a kieső energiát. A jelenlegi időszak átmeneti egy periódusnak tekinthető. Így fordulhatott elő, hogy az atomerőművek 2023. áprilisi lekapcsolása után az ellátás biztonságának fenntartása érdekében rövid távon újraindítottak néhány szénerőművet. Ezek 2024. márciusáig maradnak üzemben. 

 

A legfontosabb tudnivalók az energiabeszerzésről

A versenypiaci energiabeszerzés elsősorban az ipari felhasználókat érinti. Előfordulhat, hogy az energiaszolgáltatók lépnek kapcsolatba a cégekkel, de van, hogy a piaci trendeket figyelembe véve a vállalat szakmai felelőse, vagy annak külsős energetikai tanácsadó partnere javasolja a beszerzések elindítását. 

„A piac mozgása jellemzően lekövethető a tőzsdei változásokból, és a piaci elemzésekből. A Greenergy Market Kft. oldalán is közzéteszünk olyan riportokat, amik segíthetnek a piaci változások nyomon követésében, és az energiabeszerzés időzítésének meghatározásában” – hívta fel a figyelmet Virág Gábor.

A kereskedőváltást legalább 30 nappal előre kell jelezni. A szerződések időtartama az elmúlt években rövidült, többnyire az 1-2 éves időszakokra szóló szerződések kerültek előtérbe, – ez kisebb kockázatot jelent mind a fogyasztók, mind a szolgáltatók részére. 

A villamos energia beszerzését általában naptári évre kötik (jellemzően januártól decemberig), a földgázt pedig gázévre (október 1-től szeptember 30-ig). Általában külön tenderen versenyeztetik a kétféle beszerzést. 

Árak tekintetében lehetséges fix árú és tőzsdei árakhoz igazodó megállapodás, de akár ezek kombinációja is előfordulhat. 

Korábban bevett gyakorlat volt, hogy a cégek összehívták a kereskedőket, és megversenyeztették őket. Az utóbbi években ez a módszer teljesen kivitelezhetetlenné vált, mivel a kereskedők egyedi feltételeket határoztak meg. Az árak mellett ezek az egyedi kritériumok befolyásolják leginkább, hogy melyik cégnek milyen szolgáltató mellett érdemes döntenie.

A Greenergy Market Kft. az energetikával foglalkozó cégként folyamatosan nyomon követi a piaci változásokat, és a tisztában van a különböző szolgáltatók szerződéses feltételeivel (például, hogy hol lehetséges fix áras megállapodás, vagy melyik kereskedőnél van lehetőség év közbeni fixálásra, esetleg  kell-e előleget fizetni).  Ezek ismeretében pedig olyan szolgáltatót tud ajánlani a cégek részére, amik valóban lefedik az egyedi igényeiket.

 

Érdemes-e tovább várni a beszerzéssel?

A mostani piaci helyzetet figyelembe véve a Greenergy Market Kft. szakértői úgy látják, hogy nem érdemes tovább várni. Bár lehetséges, hogy az árak valamennyit még mérséklődnek, de jelentősebb csökkenés nem várható. A tapasztalatok alapján az árak emelkedésének jelen esetben jóval nagyobb kockázata van, ezért érdemes már most elindítani a 2025. évi beszerzéseket.

 

(média partner: DLX MEDIA marketing ügynökség)

Címlapkép: Unsplash

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!