Villanyoszlopra szerelt akkumulátorokkal segítik a napelemes visszatáplálást Ausztráliában

Az ausztrál Maitland-ben az Ausgrid kísérleti projektként „mini” akkumulátorokat szerelt fel a város néhány villanypóznájára. Az energiatároló rendszer 65 kWh teljesítményű, amely a napelemekkel tűzdelt trafókörzet stabilitását hívatott javítani. Ez a fajta energiatárolás nemcsak kisebb helyet foglal, de még fajlagosan olcsóbb is, mint a háztartásokban telepített akkumulátorók.

Az Ausgrid, az új-dél-walesi hálózatüzemeltető júliusban kezdte meg a villanyoszlopokra szerelt energiatárolók telepítését egy olyan kísérleti projekt részeként, amely azt vizsgálja, hogyan lehetne jobban kezelni a növekvő számú napelemes rendszer által okozott hálózati problémákat.

Az Ausgrid szerint a Hunter Valley-ben fekvő Maitland városában telepített 30 kVA/65 kWh teljesítményű EcoStore akkumulátoros energiatároló rendszer működéséből a trafókörzet összes felhasználója profitálni fog, miután az nemcsak a napelemes rendszerek értékét növeli, hanem a hálózat megbízhatóságát is javítja.

A queenslandi székhelyű EcoJoule Energy által szállított EcoStore akkumulátoros energiatároló rendszer három oszlopra szerelt szekrényből áll, amelyek mindegyike egy-egy 10 kVA/21,9 kWh kapacitású akkumulátort tartalmaz, és háromfázisú rendszerként összehangoltan működik. Az Ecojoule szerint a rendszer beépített hálózattámogató technológiával van felszerelve, amely mérsékelheti a feszültségingadozást és elősegítheti a fázisok szimmetrikusabb terhelését.

A maitlandi póznás akkumulátor csak az első a sorban, amelyet több hasonló közösségi akkumulátoros energiatároló rendszer fog követni Newcastle és a Central Coast régió elosztóhálózatának stratégiai pontjain. Az Ausgrid szerint az oszlopra szerelt akkumulátorok tesztprojektje jól illeszkedik a hálózatüzemeltető nagyobb léptékű közösségi akkumulátorprogramjába.

Mint ahogyan azt a közösségi akkumulátorokról szóló korábbi cikkünkben írtukennek a fajta megoldásnak két előnye is van az otthoni akkumulátorokkal szemben: egyrészt fajlagosan kevesebbe kerül, másrészt így kevesebb tárolókapacitásra van szükség. „Az aggregált terhelés és termelés jobban kezelhető körzeti, mint egyéni szinten. Az egyes háztartások energiatermelése és fogyasztása részben kiegyenlíti egymást a trafókörzeten belül, ami csökkenti a közös akkumulátor iránti igényt” – nyilatkozta Dylan McConnell, a Melbourne-i Egyetem energiarendszer-szakértője az ABC News ausztrál híroldalnak a kérdéssel kapcsolatban.

Kép: Ausgrid

Junayd Hollis, az Ausgrid eszközkezelésért felelős igazgatója szerint a kísérlettől azt várják, hogy az oszlopokra szerelt akkumulátoros energiatároló rendszerek javítsák a helyi hálózat befogadóképességét, csökkentsék a feszültségingadozásokat, és segítsenek kezelni a csúcsterhelést. „Ezek az akkumulátorok döntő szerepet fognak játszani a megújuló energiaforrások nagyobb arányú hálózati integrálásában” – nyilatkozta a PV-Magazine-nak. „A nagyobb termeléssel járó időszakokban keletkező energiatöbbletet képesek eltárolni, és az alacsony termelésű vagy nagy keresletű időszakokban felszabadítani” – tette hozzá.

Hollis szerint, ha a póznákra szerelt akkumulátor-rendszerek sikerrel járnak, akkor elkerülhető lesz egy költségesebb hálózatbővítés, amely egyébként szükséges lenne a hálózati korlátok kezeléséhez.

Az akkumulátor telepítése néhány nappal azután történt, hogy az Ausgrid bejelentette, hogy a szövetségi kormánnyal együttműködve hat új közösségi akkumulátort szállít Sydney és a Central Coast települései számára. A projekteket az Ausgrid és az Éghajlatváltozási, Energiaügyi, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közösségi akkumulátorok a háztartási napenergia programja keretében közösen finanszírozza és tervezi.

 

 

Címlapkép: Youtube

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!