Visszavágták az olajkitermelést, majd ezrével helyezik üzembe az olajkutakat az oroszok

Oroszország az idei év első negyedévében több, mint 2000 darab új olajkutat üzemelt be. Az előző időszakhoz képest ez 10%-os növekedést jelent. A beruházások az ország önkéntes kőolajkitermelés csökkentésével egy időben történtek, a vállalatok és az orosz állam a magas számú telepítésekre nem adott magyarázatot.

2023 első negyedévében az orosz olajipari vállalatok mintegy 2001 új olajkutat nyitottak meg és helyeztek üzembe, ezzel az előző év azonos időszakához képest 10 százalékkal több kút üzemel – közölte nemrég az energiaügyi minisztérium statisztikáit ismerő forrásokra hivatkozva a Vedomosztyi napilap. 

Azért nevezhető érdekesnek a lépés, mert az új kutak üzembe helyezésének felpörgetése az orosz olajkitermelés önkéntes csökkentésének bejelentése után történik. Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes a múlt héten azt mondta, hogy az orosz olaj- és gázkondenzátum-termelés várhatóan 515 millió tonna (10,3 millió bpd) körülire csökken az idén a 2022-es 535 millió tonnához képest.

 

A nagy orosz olajipari vállalatok nem reagáltak a Vedomosztyi megkeresésére, a Rosznyeft, a Lukoil, a Gazprom Neft, a Szurgutneftegaz és a Tatneft a Reuters megkeresésére sem reagált.

Az energiaügyi minisztérium sajtóirodája azonban közölte, hogy a kormány az olaj- és gázipari vállalatokkal együttműködve biztosítja az olajkészletek pótlását és növelését.

 

Ez mind a jelenlegi kitermelési mennyiségek fenntartása, mind pedig azok jövőbeni növelése érdekében történik, többek között új mezők üzembe helyezésével

– írta a Vedomosztyi a minisztériumra hivatkozva.

 

 

Címlapkép: Getty Images

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!