„Zérófogyasztású” kommunikációs rendszerek nyithatnak új távlatokat a távközlési iparban

Az Oppo tanulmánya szerint 3-5 éven belül megjelenhetnek azok a kis méretű, ultraalacsony fogyasztású eszközök, amelyek a működésükhöz szükséges energiát a környezet rádiófrekvenciás jeleiből gyűjtik össze.

A hordozható elektronikai eszközök többsége jelenleg akkumulátort használ áramforrásként, és bár az elmúlt évek során a technológia jelentős fejlődésen ment keresztül, a nagy méretek, a magas gyártási költségek, az általános élettartam és környezeti hatások továbbra is jelentős nehézségeket okoznak – mutatott rá a hvg.hu.

Az ultraalacsony vagy nulla energiaigényű zero power technológiák esetében nincs szükség beépített áramforrásra, így kompaktabb, hosszabb élettartamú és kisebb ökológiai lábnyommal rendelkező eszközök tervezése válik lehetővé.

Ezek a tulajdonságok új fejlesztéseknek engednek teret az olyan alkalmazási területeken, mint az ipar, a mezőgazdaság, az egészségügy, a kereskedelem, az intelligens otthonok vagy a hordható eszközök, de például fontos szerepet játszhatnak a jövőben a vándormadarak vonulásának nyomon követésében is.

Az Oppo a nullafogyasztású kommunikációval foglalkozó 41 oldalas fehér könyvében  felvázolta a zero power rendszerek alapelveit, legfontosabb alkalmazási területeit, valamint a technológia előtt álló legnagyobb kihívásokat.

„A zero power technológia az egyik fő fókuszterületünk, amikor a 5G/6G technológiák fejlesztésével foglalkozunk, mivel lehetőséget kínál az elektronikai gyártók számára, hogy termékeikből eltávolítsák az akkumulátorokat – egyszerre csökkentve ezzel a költségeiket és a környezeti hatásukat is” – mondta Henry Tang, az Oppo kutatója.

A zero power eszközök a tévé- és rádiótornyok, a mobilhálózati bázisállomások és a Wi-Fi-hozzáférési pontok által sugárzott környezeti rádiójeleket gyűjtik be, majd a visszaszórásnak nevezett folyamat során kifelé is továbbítják azokat.

Címlapkép: Freepik
Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!