1,6 gigawattórás akkutelep épül Ausztráliában

Az ausztrál Victoria állam energiaszolgáltató vállalata, a SEC most egy 600 MW teljesítményű, 1,6 GWh-ás kapacitású akkumulátoros energiatárolót épít, mely a tervek szerint 2025-től kezdi meg kereskedelmi forgalmú működését. Az 1 milliárd ausztrál dolláros beruházás a vállalat szerint az esti csúcsidőben 200 ezer háztartás áramigényét tudja majd fedezni, mindezt zöldtermelőktől származó energiából. A telep annak a 4,5 GW-os projektnek a része, mely az államban fennmaradó három szénerőművet próbálja kiváltani.

Az SEC, az ausztrál Victoria állam energiavállalata a teljes zöld átállást tűzte ki célul, és azon dolgoznak, hogy megújulókkal és energiatárolókkal átalakítsák a régió áramellátását.

Most a világ egyik legnagyobb akkus energiatárolóját építik meg.

A gigawattórás korszak

Oldalunkon évek óta követjük a különböző energiatárolós projekteket, amelyek elengedhetetlenek lesznek a megújulók szerepének növeléséhez az energiafelhasználásban, azonban az SEC új projektje az egyik legnagyobb, amiről hallottunk.

A Melbourne Renewable Energy Hub (MREH) egy 600 MW teljesítményű, 1,6 GWh kapacitású akkus energiatároló, amely 2025 végén állhat kereskedelmi forgalomba, és az esti csúcsidőben 200.000 háztartás energiaigényét tudja fedezni. A létesítmény építésén 155-en dolgoznak, a teljes költsége pedig 1 milliárd ausztrál dollár (412 USD/kWh), nagyjából 230 milliárd forint lesz. Az SEC ebbe 245 millió dollárt ad.

Az akkutelepet, amely a későbbiekben bővíthető lesz, a vállalat szél és naperőművei fogják tölteni, és része annak a 4,5 gigawattos projektnek, amellyel az állam három fennmaradó szénerőművét akarják kiváltani. A kormányzat célja, hogy 2035-re Victoria áramellátásnak 95 százalékát megújulók fedezzék. Az állami energiaszolgáltató ezzel együtt a háztartásokat teljesen át akarja állítani elektromos áramra a fosszilis tüzelőanyagok használata helyett.

Sajtóértesülések szerint a MREH projekt akkus energiatárolóit a Tesla szállíthatja.

 

Címlapkép: Youtube

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!