A MEKH jóváhagyta a szolidaritás alapú földgázszállítás lehetőségét Ausztria felé

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az Európai Bizottság felhívásának megfelelően elvégezte a magyar-osztrák összekötő vezeték kétirányúsítására vonatkozó korábbi mentesség felülvizsgálatát, és az osztrák hatósággal koordinált döntésében jóváhagyta a két érintett szállítási rendszerüzemeltető projektjavaslatát, amely szolidaritási mechanizmus alapján biztosít lehetőséget földgázkiszállításra Ausztria irányába.

A magyar és az osztrák fél által előkészített és a MEKH által határozatban jóváhagyott projektjavaslat szerint a mosonmagyaróvári határkeresztező ponton akkor lehetséges kiszállítás, ha Ausztria – az ország biztonságos földgázellátásnak esetleges zavara esetén – szolidaritási kéréssel fordul Magyarországhoz. A maximális 214 360 kWh/h gázmennyiség kiszállítása is csak akkor történhet meg, ha az adott gáznapon a magyar belföldi földgázfogyasztás nem haladja meg a 643 080 000 kWh/nap szintet és Magyarország területén a gáznapi középhőmérséklet magasabb, mint -4 Celsius fok.

A magyar és az osztrák szállítási rendszerüzemeltetők által kidolgozott projektjavaslat megállapítja, hogy a meglévő mosonmagyaróvári határkeresztezési pont eredetileg osztrák-magyar egyirányú csővezetékként épült, de a meglévő földgázrendszer fizikailag képes a kétirányú földgázszállításra is további fejlesztés és infrastrukturális beruházás nélkül, ami megfelel a legkisebb költség elvének. Az osztrák fél kérésére, a szolidaritási mechanizmus alapján kiszállított földgáz ugyanakkor nem hozható kapacitás-kereskedelmi forgalomba.

A projektjavaslatot jóváhagyó határozatot a MEKH a jogszabályi előírásoknak megfelelően megküldte az Energiaszabályozók Európai Uniós Ügynökségének (ACER) és az Európai Bizottságnak. Az ACER három hónapon belül véleményt nyilvánít a határozatról, ezt követően pedig a Bizottságnak négy hónap áll a rendelkezésére, hogy a döntéssel kapcsolatban módosításokat kérhessen.

Címlapkép forrása: Freepik

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!