A tengeren vág vissza a Siemens Kínának

Elkészült a Siemens Gamesa a világ legnagyobb vízi (offshore) szélturbina prototípusának telepítésével a dániai Oesterild teszttelepen.  Az erőmű 15 GW-os termelési kapacitással és 236 méteres rotor átmérővel rendelkezik, ezzel nem csak a vízi, de a szárazföldi turbinák között is a legnagyobbnak számít. A cég várakozásai szerint a csúcstartó első példányait 2024-ben adják a kereskedelmi forgalom számára.

Néhány napja hír lett abból, hogy Kínában bejelentették: készül a világ legnagyobb szárazföldi (onshore) szélturbinája. A sanghaji Envision Energy be is mutatta a 10 MW termelési kapacitású szélturbinát, melynek 220 méteres a rotor átmérője, és az iparág eddig ismert, legnagyobb innovátorai és gyártói ennek a méretnek a közelében sem járnak – írtuk.

Ez a fizikai rekordbeállítás azonban csak az onshore szegmensre érvényes, a tengeri szélerőművek között a Siemens Gamesa máris – mondjuk úgy a méretekre – rátett még egy lapáttal.

A Siemens Gamesa befejezte 15 MW-os tengeri szélturbinája prototípusának telepítését a dániai Oesterild teszttelepen – közölte a hírt a Renewable News. Az SG 14-236 DD egységet – melyekből az első szériát majd Lengyelország Balti-tengeri szakaszához, a 350 MW-os FEW Baltic 2 offshore szélerőműpark elemeinek szánnak -, a jelentés szerint a nehéz időjárási körülmények ellenére is időben telepítették.

 

Az SG 14-236 DD turbina nagyobb, erősebb – és ha tesztek igazolják: jobb is az élődeinél (forrás: Siemens Gamesa)

Az eredetileg 14 MW-os teljesítményre megtervezett konstrukció a különböző vezérlési és hatékonyságnövelési fejlesztéseknek köszönhetően már 15 MW-ra is képes, így nem meglepő, hogy a gyártó több olyan projektjéhez is ajánlja már e modelljét, amelyről a döntések még csak eztán fognak megszületni. Januárban az RWE már erre szavazott: az SG 14-236 DD turbinákat kérték az Északi-tengerre, a dán Thor projektbe, amely 1 GW méretű lesz.

Ahogyan az ebben az iparágban szokás, a kódnevek pontosan leírják a szélturbina két legfontosabb paraméterét – tehát az SG 14-236 DD egy 236 méter átmérőjű rotorral rendelkező, eredetileg 14 MW termelőerőre épített konstrukció. A lapátok egyébként 115 méter hosszúságúak, és ahhoz, hogy most a tesztelés az első példányon el tudjon kezdődni, tavaly áprilisban kezdték el gyártani a lapátok első darabjait.

Annak érzékeltetésére, hogy az új szélturbina milyen óriási méretű is, mégis inkább egy következő paramétert idéznénk be: a turbinalapátok által sepert terület a Siemens Gamesa közlése szerint 43.500 négyzetméter. Ez nagyobb, mint hat szabványos focipálya mérete.

Az új rekorder első példányait a gyártó tervei szerint 2024-ben engedik majd kereskedelmi forgalomba.

 

 

Címlapkép: Siemens

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!