Bezuhant a földgáz ára

A Silicon Valley Bank összeomlása nem csak az értékpapír- és kőolaj tőzsdékre volt negatív hatással, hanem az európai gáztőzsdékre is. Kontinensünkön benchmarknak számító holland gáztőzsdén (TTF-en) a bankcsőd folytán megnövekedett kockázatok 10%-os árfolyam esést okoztak, amely szinte egyenlő a megelőző heti francia energia ipari sztrájkhullám miatti emelkedéssel.

Az elmúlt hónapok trendjébe illeszkedve tovább esik a földgáz ára a holland gáztőzsdén. Pénteken még a francia atomerőmű-termelési aggályok miatt meredeken emelkedett a kurzus, ezt a felpattanást azonban már szinte le is dolgozta a gázár, a ma és tegnap látott esés többek között a Silicon Valley Bank összeomlása miatt megnövekedett rendszerkockázatok hatásának tudható be.

A Silicon Valley Bank összeomlása komoly turbulenciát okozott a világ részvénypiacain, az eleinte kedvezőtlen hangulat átragadt a kötvénypiacokra is, de az energiahordozók árait is lerántották a megnövekedett kockázatok hatására.

Az olajár esése mellett

JELENTŐSEN BESZAKADT MA AZ EURÓPAI FÖLDGÁZ ÁRA A HOLLAND TTF GÁZTŐZSDÉN,

a 9,8 százalékos zuhanást követően már ismét közelebb van a 40 eurós megawattóránkénti jegyzéshez az árfolyam, mint az 50 euróhoz.

Pénteken még közel 25 százalékos ralit láthattunk a jegyzésnél, a csúcson 54,5 eurón is állt az árfolyam – a hektikus mozgás akkor annak volt köszönhető, hogy a francia atomerőművek termelésével kapcsolatban komoly aggályok merültek fel. Ezt követően viszont tegnap és ma is meredeken esett a jegyzés, szinte teljesen visszaadva a pénteki pánikreakció hatását.

 

 

Címlapkép: Unsplash

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!