Csökkenő európai villamosenergia termelés és fogyasztás novemberben

Nyugat-európai országok villamosenergia fogyasztása novemberben 8,7%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, míg a közép-európai régióé 9,2%-kal. A fogyasztás mellett a termelés is visszaesett kontinensünkön. A vezető országok közül Franciaországban volt a legnagyobb csökkenés, 17,5%, ezt követte Olaszország 16,4%-kal.

Európa legnagyobb villamosenergia piacain jelentősen, 8,7%-kal csökkent a fogyasztás az előző év novemberéhez képest, miközben a termelés hasonló mértékben esett vissza. A hazai felhasználás az augusztus-novemberi időszakban 1,3%-kal volt alacsonyabb, mint az előző öt év hasonló időszakában, a termelés a paksi, a mátrai és a gönyűi karbantartások miatt csökkent az előző év hasonló hónapjához képest. A régió árai – követve a földgáz árának növekedését – november utolsó napjaira megduplázódtak – áll a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2022. november havi villamosenergiapiaci riportjában.

Az előző év hasonló hónapjához képest nyugat-európai országok fogyasztása 8,7%-kal, a közép-európai régióé 9,2%-kal csökkent. Az öt legnagyobb piac termelése átlagosan 8,8%-kal mérséklődött. A francia termelés csökkenése továbbra is nagyon magas, elérte a 17,5%-ot, ezt követi Olaszország 16,4%-os visszaeséssel. A nukleáris és a fosszilis termelés jelentősen mérséklődött az előző évhez képest (nukleáris: -26,9%, szén: -9,5%, gáz: -20%), a megújuló alapú előállítás azonban számottevő növekedést mutat (szél: 23,9%, nap: 25,8%).

A régió árai követték a földgáz árának növekedését. Míg a hónap eleji régiós másnapi piaci ár 200 €/MWh körül mozgott, a hónap utolsó napjaira az ár elérte a 400 €/MWh szintet. A másnapi árak közeledtek a 2021. novemberi szinthez, egyes országokban már havi átlagban alacsonyabbak is voltak.

Novemberben folytatódott a hazai fogyasztás csökkenése. Az augusztus-novemberi időszakban a HMKE-termelés előzetes becslését is tartalmazó adatok alapján a villamosenergia-felhasználás 1,3%-kal volt alacsonyabb, mint az előző öt év hasonló időszakában.

Novemberben a paksi erőmű két egységének a karbantartása miatt 1500 MW állt rendelkezésre. A hónap elején a gönyűi erőmű karbantartása, november második felében pedig a mátrai erőmű nem tervezett kiesései miatt csökkent termelés, viszont nőtt a régi típusú gázos egységek villamos energia előállítása. A maximális naperőművi termelés az évszaknak megfelelően csökkent és az 1154 MW-os maximális értéket érte el.

A magyar árak novemberben folyamatos emelkedés mellett követték a régiós árakat. A hazai forrásszűke miatt azonban a régiós árakat meghaladták a magyar árak. A magyar importarány az alacsonyabb paksi, ill. mátrai termelés miatt megugrott, havi átlagban meghaladta az egyharmados értéket.

A MEKH novemberi villamosenergia-piaci jelentése itt olvasható.

 

 

Címlapkép: Freepik

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!