Egy év alatt 60 százalékkal nőtt az elektromos töltők száma hazánkban

Egy év alatt csaknem 60 százalékkal nőtt az engedélyköteles elektromos töltőberendezések száma Magyarországon – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön, elektromobilitási jelentése alapján.

Nyilvános elektromos töltőberendezést a MEKH által kiadott engedély birtokában lehet üzemeltetni. A hivatal nyilvántartásai, illetve az adatszolgáltatások alapján 2021 első negyedévének végén 1471 nyilvános töltőberendezés üzemelt Magyarországon – az előző év azonos időszakához képest ez 58 százalékos, az előző negyedévhez képest 5,4 százalékos bővülés.

A hivatal közleményében ugyanakkor jelezte, hogy a beszámoló nem tartalmazza a nem nyilvános, nem engedélyköteles töltőberendezések adatait, így az országban található töltőberendezések száma magasabb. Tavaly minden megyében nőtt az e-töltők száma, a legnagyobb mértékben, 44 százalékkal Somogy megyében, egy új szereplő megjelenése, valamint egy, a megyében már aktív engedélyes további terjeszkedése miatt.

A nyilvános töltőberendezések számának bővülésével szemben ugyanakkor az egyenáramú (DC) és a váltóáramú (AC) töltések száma, valamint a töltésre fordított energia is csökkent országos szinten – közölte a hivatal. Az AC töltési energia az előző negyedévhez képest 16 százalékkal, a DC töltési energia pedig 18,6 százalékkal csökkent az idei első negyedévben. Az AC töltések száma 5,6 százalékkal, míg a DC töltések száma 25,3 százalékkal esett vissza. A szolgáltatók Budapesten értékesítik a legtöbb villamos energiát a váltóáramú (AC) berendezéseken, ezt követi Pest, majd Fejér megye.

Régiók szerint vizsgálva a Közép-Magyarország régió a leghangsúlyosabb 62,5 százalékos részarányával, ezt követi a Közép-Dunántúl és a Nyugat-Dunántúl régió, míg 4,7 százalékos részaránnyal az Észak-Magyarország régió található a sor végén – derül ki a MEKH jelentéséből.

Címlapkép forrása: Prapass Pulsub via Getty Images

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!