Energiaválság: elszabadult a gázár, miután felfüggesztették az Északi Áramlat 2 német engedélyezését

A német energiaszabályozó hatóság kedden azt közölte, hogy felfüggesztette az Északi Áramlat 2 gázvezeték tanúsítási folyamatát arra hivatkozva, hogy az üzemeltető cégnek a német jogszabályokkal összhangban lévő jogi keretet kell biztosítania. A hírre az egyébként is 5% körüli pluszban álló decemberi határidős gázár a holland TTF gáztőzsdén szárnyalásba kapcsolt, és kedd estig ez a szárnyalás 16%-os pluszig meg sem állt.

Elszabadultak a gázárak

Nagyon durva lett a keddi gázár-emelkedés a tőzsdéken, hiszen a decemberi TTF gáz ára végül 16%-os pluszban állt meg (94 euró/MWh-nál), a februári brit piaci kontraktusé pedig 32%-ot (!) szárnyalt.

A fő ok a délelőtti német energiaszabályozói döntés volt, miszerint felfüggesztették az Északi Áramlat 2 engedélyezésének elbírálását egészen addig, amíg a svájci beruházó csoport nem alakít ki Németországban egy olyan céget, amely kérelmezőként már figyelembe vehető magának az említett vezetéknek az engedélyezési elbírálásakor. Ez szakértők szerint legalább több hónap, mire ezt az új céges konstrukciót prezentálni tudja a Nord Stream 2 AG, miközben a német hatóságnak alapesetben az engedélyezési eljárást január elejéig be kellett volna fejezni. Most viszont az engedélyezési eljárás felfüggesztésével megállt az óra és mindez (legalább pár hónapig nem jön még plusz gáz az Északi Áramlat 2-n a németekhez), durván felhajtotta a határidős gázárakat.

A Reuters tudósítása szerint a német energiahatóság azt rögzítette közleményében:

Az Északi Áramlat 2 működésének tanúsítását csak akkor vesszük figyelembe, ha az üzemeltetőt a német törvényeknek megfelelő jogi formában szervezik meg.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Északi Áramlat 2 engedélyezési kérelmét beadó svájci székhelyű konzorciumnak (Nord Stream 2 AG) a német törvények értelmében új társaságot kell alapítania, hogy teljesítse a működési engedély megszerzéséhez szükséges további feltételeket. Mindez időigényes, ami így későbbre tolja az új gázszállítási kapacitás (Északi Áramlat 2) engedélyezését és éppen ezért a döntés bejelentésének hatására a TTF gázár decemberi kontraktusa 84 euró körülről hirtelen 89 euró körülre ugrott, ami mintegy 10%-os pluszt jelent.

A német döntés hatására a Nord Stream 2 AG úgy döntött, hogy létrehoz egy német leányvállalatot a vezeték németországi szakaszának üzemeltetésére. A tanúsítási eljárás az új cég felállításáig szünetel. A hatóság majd a leányvállalat, mint új kérelmező által újonnan benyújtott dokumentumok alapján dönt az ügyben  – áll a közleményben az MTI összefoglalója szerint.

A Handelsblatt című német üzleti lap szerint a felfüggesztés több hónappal elnyújthatja az üzemeltetői tanúsítvány kiállításának folyamatát, amelyet az eredeti menetrend szerint legkésőbb január 10-ig le kellene zárni. Ugyanakkor a fő beruházó orosz Gazprom akár az eljárás vége előtt is elindíthatja a földgázszállítást, bár ebben az esetben szabálysértési bírságot kockáztatna.

A friss fejlemény miatti, feltehetően legalább hetekig magasabb gázár környezet legalább két szempontból kedvezőtlen gazdasági szempontból is: egyrészt lökést ad az áramárak emelkedésének is (szoros az összekapcsolódás a gáz- és árampiac között), így azoknak a cégeknek, gazdasági szereplőknek, akiknek a következő hetekben kell leszerződnie a saját energiaszolgáltatójával gázra, vagy áramra, ami igazodik a tőzsdei-piaci árakhoz, akkor azoknak a következő időszaki energiabeszerzésük tovább drágul, tovább nehezítve egyrészt a saját működési kereteiket, fokozva a felfelé ható inflációs nyomást, másrészt maguknak az energiakereskedőknek is nehezebbé válhat a helyzetük az ellátott ügyfeleik likviditási nehézségei tükrében.

Címlapkép forrása: Freepik

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!