Fontos előrejelzés jött, emelkedik az olaj

A nemzetközi olajárak hat hónapos mélypontról csütörtökön ismét megemelkedtek, miután a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) napi 130 ezer hordóval megnövelte jövő éves globális keresleti várakozásait. Továbbá a dollár gyenge teljesítménye is az árak növekedését erősítette.

Az olajárak több mint 3%-kal emelkednek a gyengébb dollárnak és a Nemzetközi Energiaügynökség jövő évi olajkereslet-előrejelzésének köszönhetően.

Az olajárak csütörtökön több mint 3%-os emelkedést mutattak azt követően, hogy a dollár gyengülésével párhuzamosan a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) felfelé módosította a jövő évre vonatkozó olajkereslet-előrejelzését.

A Brent határidős jegyzései 2,45 dollárral, azaz 3,3%-kal emelkedtek, és hordónként 77,30 dolláron állnak . Hasonlóképpen az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj is 2,39 dollárral, azaz 3,41%-kal emelkedett, 72,53 dollárig.

 

Ez a piaci fellendülés a szerdai jelentős, közel hathónapos mélypontra való visszaesés után következett be. Az IEA havi jelentése szerint a globális olajfogyasztás napi 1,1 millió hordóval fog növekedni 2024-ben, ami 130 000 napi hordónyival felfelé történő módosítást jelent a korábbi előrejelzéshez képest. A kiigazítást az Egyesült Államok javuló kilátásainak és az alacsonyabb olajáraknak tulajdonítják.Az IEA 2024-re vonatkozó becslése azonban kevesebb, mint a fele annak, amit a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) prognosztizált.

Címlapkép: Shutterstock
Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!