Így lesz fűtés a pécsi kidobott karácsonyfákból

A Pannon Hőerőmű Zrt. idén is begyűjti Pécs környékén a kidobásra ítélt karácsonyfákat. A nehezen komposztálható fákat a cég előszőr felaprítja, majd biomasszaként hőenergia felhasználásra használja. Az eddig begyűjtött 35-40 tonna fából az erőmű 85 lakás hőszükségletét képes ellátni egy hónapon keresztül.

Az elmúlt évek jól bevált gyakorlatát folytatva, a körforgásos szemlélet jegyében biomasszaként hasznosítják újra az utcára dobott, feleslegessé vált karácsonyfákat Pécsen, a Pannon Hőerőmű Zrt. közbenjárásával – szerepel a Veolia csoport közleményében.

Magyarországon minden évben közel 2 millió karácsonyfa kerül az otthonokba az ünnepi időszakban, januárban azonban sok fa a hulladéklerakókban végzi. A fenyőhulladék nehezen komposztálható, illetve sok helyet foglal el a lerakókban, így célszerűbb, ha más módon kerülnek hasznosításra. A Veolia csoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. az előző évekhez hasonlóan idén is fogadja a Pécs környékén utcára dobott, feleslegessé váló fákat, és biomasszaként hasznosítja újra a város erőművében, így a fák, meváltozott formában ugyan, de hozzájárulnak a pécsi otthonok fűtéséhez.

A fák begyűjtése az utcákról idén január 09. és 31. között zajlik, azaz a lakosoknak ebben az időszakban érdemes kitenni a fákat, de azok az ezt követő időszakban is leadhatók a kijelölt hulladékudvarokban. A minél gördülékenyebb aprítási munka érdekében azonban fontos, hogy a lakosok szaloncukroktól, díszektől, füzérektől és égősoroktól mentesen helyezzék el a fákat a gyűjtőhelyeken.

A kidobásra ítélt fenyőket az erőmű fogadóterében mobil aprítógépek segítségével darabolják fel. Ezután az így előkészített faanyag az ömlesztett biomasszát felhasználó egységbe kerül, ahol magas gyantatartalma miatt egyéb tüzelőanyagokkal, többek között mezőgazdasági melléktermékekkel és erdészeti faaprítékkal vegyítik a leghatékonyabb felhasználás, illetve a kazánok kímélése érdekében.

A városszerte begyűjtött több tízezer karácsonyfa újbóli felhasználásával tiszta, zöld energia állítható elő.

A BEGYŰJTÖTT MINTEGY 35-40 TONNA FENYŐHULLADÉK 85 LAKÁS FŰTÉSÉHEZ ELEGENDŐ ENERGIÁT KÉPES BIZTOSÍTANI EGY TELJES HÓNAPIG.

„A körkörös működési modell lényege, hogy a társaság igyekszik a helyben felhasznált energia minél nagyobb hányadát a régióban fellelhető, megújuló alapú energiaforrásokból biztosítani. További előnye pedig, hogy lokálisan jelentősen növeli az ellátásbiztonságot, hiszen a helyi forrásokból szerzi be az energia előállításához szükséges tüzelőanyagot. Ennek is köszönhetően Pécs városának távhőellátásához egyáltalán nincs szükség import tüzelőanyagok felhasználására” – monta el Rudolf Péter, a pécsi erőművet működtető Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója.

A Pannon Hőerőmű Zrt. 31 500 lakás és 480 intézmény fűtését biztosítja Pécsett. Így a fák a pécsi lakások mintegy 0,27%-ának fűtését tudják biztosítani egy hónapig. Bár a volument tekintve ez kis számnak tűnik, minden hasonló újrahasznosítási projekt és a hulladékok ilyen jellegű felhasználása segíthet a fosszilis energiahasználat visszafogásában.

 

Címlapkép: MTI/Mónus Márton

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!