Januárban 4 százalékkal nőtt a hazai földgázfogyasztás az egy évvel korábbihoz képest

2022 januárjában a hazai földgázfogyasztás 4%-kal volt magasabb, az előző év januári hónapjához képest. A hazai tárolók 22,73 TWh készlettel zárták a hónapot: ez 34%-os töltöttségi szintet jelentett, ami megfelelt a 2019-es értéknek – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal januári földgázpiaci jelentésében.

Januárban az Európába érkező vezetékes és cseppfolyósítottföldgáz-források volumene (393 TWh) az előző évit 38 TWh-val, az előző havit 23 TWh-val haladta meg. Decemberhez képest 2022 első hónapjában radikálisan csökkent az orosz behozatal, mivel az orosz fél minimalizálta az európai irányú szállításait. Az Északi Áramlaton keresztül 6%-kal, a Jamal vezetéken 71%-kal, a Török Áramlaton 21%-kal, Ukrajnán keresztül pedig 54%-kal csökkent átszállított mennyiség.

Az orosz források csökkenését a megemelkedő LNG-szállítmányok teljes mértékben ellensúlyozták. Az elmúlt hónapokban fizetett magas felárak hatására januárban két és félszer annyi cseppfolyósított földgáz érkezett az európai piacokra, mint egy évvel korábban.  Így a decemberi extrém kilengések után valamelyest normalizálódtak a gázárak az európai piacokon: a spot árak 74-99 €/MWh tartományban ingadoztak.

Az élesedő orosz–ukrán konfliktus érzékenyebbé tette a gázpiacot. A kereskedők már nem számítanak arra, hogy a következő télnek jobb ellátási helyzetben indulna neki Európa, mint az ideinek, így a hónap során 10 €/MWh-val, 54,5 €/MWh-ig emelkedett a 2023-as gáztermék ára.

A hónapban az emelkedő régiós keresletre reagálva a magyar gázkivitel több mint háromszorosára nőtt decemberhez képest. Exportáltunk Szerbia és Románia irányába. Emellett az ukrán export jelentős felfutását az is segítette, hogy a határponton elérhetővé váltak a nemmegszakítható kapacitástermékek is. Az import is megemelkedett. Újra telítetté vált a HAG vezeték, és Szerbia irányából is több orosz forrás érkezett az országba, valamint Horvátország irányából LNG-források is érkeztek.

A belföldi nettó földgáztermelés az előző hónaphoz képest 5,6 %-kal nőtt, volumene 1,1 TWh-t tett ki.

A hazai földgázfogyasztás 2022 első hónapjában 4%-kal volt magasabb, mint 2021. januárjában. A tárolói készletek felhasználása is némileg magasabb volt az előző évekre jellemzőnél. A tárolók 22,73 TWh készlettel zárták a hónapot, ami 34%-os töltöttségi szintet jelentett, ami megfelelt a 2019. januári értéknek.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és a földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

Címlapkép: Unsplash
Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!