Megvan, ki veheti meg Európa helyett az orosz gázt

Oroszország és Kína távol-keleti gáz szállításról egyezett meg. A gázexport új országhatárokon átívelő csővezetékrendszer segítségével valósul meg, mely az oroszországi Dalnyerecsenszk közelében lévő gázmérőállomásról indul és a kínai Hulin indítóállomásnál ér véget. Az éves szállítás a beruházás befejeztével 48 milliárd köbméter lesz.

Megállapodást írt alá távol-keleti útvonalon történő gázszállításról Oroszország és Kína – közölte csütörtökön az orosz energiaügyi minisztérium.

A tárca kormányrendelet-tervezetet dolgozott ki a január 31-én aláírt együttműködési megállapodás parlamenti ratifikálására. Az orosz kormány január 30-án hagyta jóvá a Kínával távol-keleti útvonalon történő gázszállításról szóló megállapodás tervezetét.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója csütörtökön találkozott Bolat Akcsulakov kazah és Zsurabek Mirzamahmudov üzbég energiaügyi miniszterrel, hogy megvitassa velük a háromoldalú együttműködés lehetőségeit a gázágazatban. A Gazprom januárban kétoldalú útiterveket írt alá a gázágazatban való együttműködésről mind a kazah kormánnyal, mind az üzbég energiaügyi minisztériummal.

Az orosz-kínai kormányközi megállapodás a RIA Novosztyi hírügynökség szerint egy csővezeték határokon átnyúló szakaszának megépítésére vonatkozik. Az útvonal Oroszországban, a Dalnyerecsenszk közelében lévő gázmérőállomáson kezdődik, áthalad az Usszuri folyón, és a kínai Hulin indítóállomásnál ér véget. Oroszországban a Gazprom, Kínában pedig a CNPC nemzeti olajtársaság felel a szakasz tervezéséért, megépítéséért és üzemeltetéséért. A felek az elszámolás során előnyben részesítik a nemzeti fizetőeszközöket.

A Gazprom 2022 február elején hosszútávú szerződést írt alá a CNPC-vel évi 10 milliárd köbméter gáz exportjáról a távol-keleti útvonalon keresztül. A szállítás a projekt megvalósításával 48 milliárd köbméterre nő.

A Gazprom jelenleg a Szibéria Ereje gázvezetéken szállít gázt Kínába, 2022 végére a kivitel elérte a 15,5 milliárd köbmétert. A projektben évente növelik a szállítás mennyiségét, amíg 2025-re elérik a tervezett évi 38 milliárd köbméteres kapacitást. A Gazprom a „kínai vektort” a még csak a tervezés fázisában lévő, a tervek szerint Mongólián átvezető, évi 50 milliárd köbméteres Szibéria Ereje-2 gázvezetékkel kívánja erősíteni.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes január 16-án azt mondta, hogy a Szibéria Ereje gázvezetéken keresztül történő gázszállítás mennyisége 2022-ben rekordot ért el. Novak arról is szólt korábban, hogy Moszkva tárgyalásokat folytat a gázszállítások növeléséről Kazahsztán és Üzbegisztán belső piacára, ugyanakkor megjegyezte, hogy az orosz vezetékes gáz fő fogyasztója Kína.

 

 

Címlapkép: Getty Images

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!