Mérföldkő: Lengyelországban zöld utat kapott az első atomerőmű

Lengyelország kiadta a környezetvédelmi engedélyt az ország első atomerőműére. A kelet-európai állam a nukleáris erőművel az ország magasfokú szénfüggését szeretné lecsökkenteni. A tervek szerint az atomerőmű 2040-re állhat üzembe a Balti-tenger partján.

Lengyelország kiadta a környezetvédelmi engedélyt az ország első atomerőművére – jelentette pénteken a PAP állami hírügynökség Anna Moskwa éghajlatvédelmi miniszterre hivatkozva. Anna Moskwa szerint az előrelépés „kulcsfontosságú” Lengyelország energiabiztonsága szempontjából.

 

Lengyelország kiadta a környezetvédelmi engedélyt az ország első atomerőművére – jelentette pénteken a PAP állami hírügynökség Anna Moskwa klímaminiszterre hivatkozva, olvasható az Euronews hírében. A lengyel környezetvédelmi főigazgatóság (GDOS) szerint az erőmű építése és üzemeltetése nem lesz káros hatással a környezetre, és a hatását figyelemmel fogják kísérni – jelentette a PAP. A GDOS szerint a projekt nem fogja negatívan érinteni a Natura 2000-es területeket, és nem fog hozzájárulni a természetes élőhelyek romlásához.

A környezetvédelmi igazgatóságnak több mint másfél évébe telt, hogy áttekintse a környezeti hatásvizsgálati jelentésben szereplő bizonyítékokat, és meghozza a döntést az engedély kiadásáról.

 

Mikor lép működésbe Lengyelországban az első atomerőmű?

Varsó azt tervezi, hogy 2033-ig megépíti első atomerőművét a Balti-tenger partján. Az építkezés 2026-ban kezdődik, és várhatóan 2040-re állhat üzembe.

„Ez mérföldkő egy olyan beruházás megvalósításában, amely az energiabiztonság szempontjából kulcsfontosságú” – idézte Moskwa.

Lengyelország 2005 óta gondolkodik az atomenergia bevezetésén, de számos pénzügyi és politikai akadály hátráltatja a folyamatot. Azt remélik, hogy ez a tiszta energiaforrás lehetővé teszi az ország számára, hogy eltávolodjon a szénről, amely jelenleg az ország energiaellátásának 69 százalékát biztosítja.

A lengyel atomenergia-program legfeljebb hat reaktor építését tervezi két vagy három helyszínen, amelyek körülbelül 6-9 gigawatt energiát termelnének. Ez közel 8 millió háztartás ellátására elegendő.

 

Lengyelország átáll a szénről az atomenergiára

Lengyelország is egyike azon országoknak, amelyek az Egyesült Államoktól pénzügyi segítséget kapnak az új nukleáris technológiához. A „Phoenix projekt” keretében kis moduláris reaktorok építését tervezik országszerte. Ez még mindig egy új technológia, és eddig főként kísérleti projektekben alkalmazták.

A közelmúltban elért eredmények és az energiaválság hatása azonban Európa-szerte felkeltette az érdeklődést és a politikai támogatást az atomenergia iránt.

Csehország és Szlovákia mellett Lengyelországban is megvalósíthatósági tanulmányok készülnek a széntüzelésű erőművek átalakításáról az új nukleáris technológia használatára.

 

 

Címlapkép: Canva

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!