Németországban már jönnek is a megoldások arra, hogy olcsó legyen a villamosnergia a lakosságnak

Németországnak és természetesen más országoknak is most kiemelten fontos, hogy minél hamarabb biztosítsák hazájukban az energiaellátást az oroszok közreműködése nélkül. Erre reagálva a napelemeket gyártó Sonnen csütörtökön közölte, hogy 2022 harmadik negyedévétől olcsó áramellátást kínál Németországban az új tetőtéri fotovoltaikus rendszert telepítő lakossági vásárlói számára – írja a Reuters.

Korábban már részletesen is írtunk róla, hogy megugrott a háztartási napelemes energiatároló rendszerek új telepítéseinek száma Németországban a magas villamosenergia-árak és az energiaválság jelentette bizonytalanságok hatására, ez a kereslet erősödik tovább az orosz-ukrán háború következtében. Németország már így is élen jár az európai háztartási energiatárolók telepítésében, ezt támogathatja a Sonnen új bejelentése.

A háztartási naperőművekkel integrált akkumulátoros energiatárolók száma tavaly már 400 ezerre emelkedett Németországban a (BSW) adatai szerint, idén pedig közel 70%-os bővülés várható, amit az is jelez, hogy az első negyedévben máris 100 ezer új energiatárolós rendszert értékesítettek a lakosságnak, így az összesített számuk már eléri az 500 ezret a 84 milliós lélekszámú országban.

A Shell tulajdonában lévő Sonnen közölte, hogy a napelemekből származó, otthon termelt villamos energia növekvő versenyképességére és a tároló akkumulátorainak további értékesítésére fog támaszkodni ezentúl. „A háztartások áramköltségei nullára csökkenhetnek, vagy talán még a többletmennyiségekért is kifizetést kaphatnak az év végén” – mondta a bajorországi székhelyű napelemgyártó egy közleményben.

A Sonnen 2015-ben digitális „közösséget” vezetett be az akkumulátoros energiatárolót vásárló ügyfelei számára, ez a rendszer a napelemes fotovoltaikus (PV) energiatermelést egészíti ki azáltal, hogy biztosítja a felesleges energia későbbi felhasználását. A közösségen belül megosztható a közösen előállított termelési mennyiség. Mielőtt az akkumulátorok elérhetővé váltak volna, az otthon termelt energia egy betáplálási díj ellenében egyenesen a hálózatba került, de a fotovoltaikus rendszerek egyre hatékonyabbá válásával, és a magas energiaárak miatt ez a megoldás már nem túl hatékony.

A napelemeket gyártó felajánlása alapján, az akkumulátoros ügyfeleket egy eladói hálózatba köti egy átalánymennyiségű jogosultság ellenében, amelynek értékét minden évben meghatározzák. Ezt a modellt választó ügyfelek egy mérőeszközt kapnak, amely a fel nem használt energia számlázásával és kiosztásával foglalkozik.

A Sonnen közölte azt is, hogy

KILOWATTÓRÁNKÉNT (KWH) 10 CENTET FIZET, SZEMBEN AZZAL A 6,34 ÉS 6,53 CENT KÖZÖTTI BETÁPLÁLÁSI DÍJJAL, AMELYET ÁPRILISBAN A LEGFELJEBB 40 KWP TELJESÍTMÉNYŰ FOTOVOLTAIKUS RENDSZERREL RENDELKEZŐ HÁZTARTÁSOK KAPHATTAK.

Ehhez képest márciusban a napenergia nagykereskedelmi piaci átlagértéke több mint 20 cent volt.

 

 

Címlapkép: Freepik

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!