Októberben is folytatódott a hazai villamosenergia-fogyasztás csökkenése

Októberben 7,1%-kal csökkent Európa öt legnagyobb villamosenergia piacának a termelése az előző évi időszakhoz képest. Tavalyihoz képest a nukleáris termelés 31%-kal nőtt, míg a megújuló stagnált, emellett a fosszilis energiatermelés nőtt.

Az augusztus-októberi időszakban a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) termelésének előzetesen becsült adatait is figyelembe véve a villamosenergia felhasználás 1,7%-kal volt alacsonyabb, mint az előző öt év hasonló időszakában – áll a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal október havi villamosenergiapiaci riportjában.

Miközben középtávon a piacok továbbra is jelentős szűkösséget áraznak, és a 2023-as éves termék ára is 400 €/MWh felett alakult, a másnapi piacon a hónap eleji 300 €/MWh-t meghaladó szintről október végére átmenetileg 160 €/MWh-ra csökkentek az árak. Novembertől azonban újra emelkedni kezdtek az árak, jelenleg 400 €/MWh körül ingadozik a másnapi villamosenergiatermék ára. A másnapi villamosenergia árak időleges beszakadását a földgázárak okozták. A földgáz piacon átmeneti kínálati bőség alakult ki, mert az enyhe időjárás miatt visszaesett a kereslet, a tárolók telítődése miatt pedig nehéz volt többletforrásokat elhelyezni. A hó végén a másnapi piaci árak így átmenetileg visszatértek az egy évvel korábbi szintre.

Az előző év októberéhez képest 7,1%-kal csökkent az öt legnagyobb európai piac termelése – továbbra is a francia visszaesés volt a legnagyobb, 21,8%-kal. A nukleáris termelés 31%-kal csökkent az előző évihez képest, a megújuló nem változott, a fosszilis előállítás nőtt. A földgáz tüzelésű termelés 18%-kal volt magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A hazai termelés az előző évihez hasonló szinten alakult. A paksi karbantartás befejeztével a nukleáris termelés 27,5%-kal nőtt az előző hónaphoz képest. A lignit alapú előállítás is nőtt, ebben a hónapban elérte az 564 MWh-s átlagos órás mennyiséget, ami az utóbbi 3 év legmagasabb értéke. A maximális naperőművi termelés az évszaknak megfelelően csökkent és az 1685 MW-os maximális értéket érte el. A földgáz üzemű egységeknél csökkent a rendelkezésre állás a gönyűi erőmű karbantartása miatt.

A MEKH októberi piaci jelentése itt olvasható.

 

 

Címlapkép: Freepik

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!