Portugália márciusban 91 százalékban megújuló energiáról működött

Portugália az előző hónapban 91%-ban megújulókból biztosította villamosenergia-felhasználását. Március volt zsinórban a harmadik olyan hónap, amikor az ország áramigényét több, mint 80%-ban károsanyag-kibocsátás mentes termelőkkel tudták kielégíteni. Portugália energiamixe jelentős változásokon ment át az elmúlt évtizedekben, vegyük például a szénerőműveket, amelyek a 90-es években még 30% körül voltak, mára pedig 0%-ot tesznek ki.

A Redes Energéticas Nacionais, a portugál rendszerirányító sajtóközleménye szerint a múlt hónapban megújuló energiaforrások fedezték az ország villamosenergia-felhasználásának 91%-át.

A márciusi áramfelhasználás legnagyobb részét, 47%-át a vízenergia fedezte, ezt követte a szél 31%-kal, a napenergia 6%-kal és a biomassza 5%-kal. A fennmaradó részt a gázerőművek termelése tette ki, és némi energiát még exportálni is tudtak az egyetlen szomszédjuknak, Spanyolországnak, amely ebben a hónapban maga is nettó exportőr volt Franciaország és Marokkó irányába.

Spanyolország márciusi áramkereskedelme. Forrás: ree.es

A március már sorozatban a harmadik olyan hónap volt, amikor a megújuló energiaforrások aránya meghaladta a teljes felhasználás 80%-át, a februári 88% és a januári 81% után. Az idei év első három hónapjában a megújulóenergia-termelés a fogyasztás 89%-át volt képes fedezni, ami 1978 óta (mielőtt a szénerőművek többsége megépült) a legmagasabb első negyedéves érték.

2023-ban a megújuló energiaforrások a portugál villamosenergia-igény 61%-át fedezték, összesen 31,2 TWh-t, ami az ország hálózatának valaha volt legmagasabb értéke.

Tavaly a Portugáliában megtermelt áram háromnegyede tiszta forrásokból származott, az import aránya 20% volt.

Tavaly november 1. és november 5. között a megújuló energia 95 órán keresztül képes volt fedezni az ország teljes áramigényét. A gázerőműveket biztonsági okokból ekkor sem lehetett leállítani, de amennyire lehetett, leszabályozták őket, fogalmazzunk úgy, hogy csak az „őrláng égett”. Ez a kényszerűség azonban az energiatárolás terjedésével egyszer meg fog majd szűnni.

Forrás: energy-charts.info

Az ország földgázfelhasználása márciusban 5,8%-kal csökkent az előző évhez képest. Ez gyakorlatilag teljes egészében annak volt köszönhető, hogy a megújuló energiaforrások növekvő termelése miatt idén 24%-kal alacsonyabb volt a gázerőművek felhasználása.

Portugália villamosenergia-mixében a 90-es években még egyharmados arányt képviselt a szén, 2021-ben azonban lakat került az utolsó szénerőműre is. Ez nem csupán azt jelenti, hogy tisztább lett az égbolt, hanem azt is, hogy az ibériai országban – a folyóvizes vízerőműveket leszámítva – nem maradt a klasszikus értelemben vett, zsinóráramot termelő alaperőmű.

Mi számít alaperőműnek?
Ahogyan a Paksi Atomerőmű kisokosa írja, „az alaperőmű folyamatosan, nagy kihasználtsággal üzemelő erőmű, amely a villamosenergia-rendszer terhelésének állandó részét fedezi”.

Az ibériai ország közelmúltban frissített energiastratégiájának célja, hogy 2026-ra a villamos energiájának 80%-a, 2030-ra pedig 85%-a megújuló energiaforrásból származzon. A felülvizsgált terv 2030-ra 20,4 GW napelemes kapacitást tűzött ki célul, ebből 14,9 GW-ot a hálózati méretű erőművek, 5,5 GW-ot pedig a kis méretű rendszerek tennének ki, ezeket a célokat azonban veszélyezteti, hogy az új projektek csak nagyon nehezen és drágán tudnak hálózati csatlakozási engedélyt szerezni.

És ha már Portugáliáról beszélünk, érdemes néhány szót ejteni az elektromosautó-eladásokról, már csak azért is, mert az ország ritkán kerül be a híradásokba, ezért sokan nem is tudják, hogy az Atlanti-óceán partján milyen népszerűek a villanyautók.

A tavalyi évben az újonnan forgalomba helyezett személygépkocsik 18%-a volt tisztán elektromos, 13%-a pedig plugin-hibrid – az előbbi szinte pontosan megegyezik a németországi aránnyal, az utóbbi viszont a duplája annak.

Forrás: European Alternative Fuels Observatory

2023 végén az ország útjain 112 ezer tisztán elektromos autó futott, ezeket 9000 töltőpont szolgálja ki, melyek közül 2200 DC töltő. Mindezt egy európai szinten is tisztának mondható energiamix támogatja.

Címlapkép: Unsplash
Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!