Teljes parkolókat fed le napelemekkel az IKEA

Az IKEA 2030-ra 100%-ban megújulókból szeretné biztosítani amerikai üzletei energiaellátását, ezért már most számos beruházást elindítottak. A cél elérésében nemcsak az üzlet épületek tetejét fedik le fotovoltaikus rendszerekkel, de az épületekhez tartozó egész parkolókat is. Továbbá energiatárolók telepítésével segítik majd a biztos működést és hűtő, fűtőrendszerek fejlesztést is eszközölnek majd.

Hatalmas naperőműveket telepít az IKEA, és nem csak az üzletek tetőszerkezetére, de a teljes parkolókat is napelemekkel árnyékolja az Egyesült Államokban. A projektnek akkumulátoros energiatárolók telepítése, valamint a hűtő, fűtő, légkondicionáló rendszer fejlesztése is a részét képezi. A cél, hogy az Egyesült Államokban 2030-ra klímapozitívvá alakítsák a vállalatot, a létesítményeknél 100%-ban megújuló energia felhasználásával, és a teljes operáció során felhasznált fosszilis energiahordozókat 80%-kal csökkentsék.

Jelenleg két áruháznál van folyamatban a fejlesztés, melyek a tervek szerint még idén befejeződnek. Korábban két helyszínen már megvalósult hasonló projekt, 2024-ben pedig további három áruház átalakítása várható.

IKEA Baltimore, 2021

Amikor a 7 helyszín elkészül, összesen 13.600 megawattóra éves termelésre számítanak, ami 5883 tonna szén-egyenértéknek felel meg, ennyivel kevesebb káros anyag kerül a légkörbe. Az Egyesült Államokban eddig az IKEA áruházaknál már több mint 250.000 napelem panelt szereltek fel, globálisan pedig már évekkel ezelőtt is milliós nagyságrendről beszélhettünk.

 

 

Címlapkép: Unsplash

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!