Történelmi mérföldkő: szinkronizálták az európai hálózattal Ukrajna villamosenergia-hálózatait

Ukrajna és Moldova villamosenergia-hálózatait sikeresen szinkronizálták a kontinentális európai hálózattal – közölte az energiaügyi uniós biztos szerdán.

Kadri Simson hangsúlyozta, a hálózatok szinkronizálása segíteni fogja Ukrajnát abban, hogy stabil villamosenergia-rendszerrel rendelkezzen, biztosítsa a lakások fűtését és a világítást.

AZ UNIÓS BIZTOS A SZINKRONIZÁLÁST „TÖRTÉNELMI MÉRFÖLDKŐNEK” NEVEZTE AZ EU ÉS UKRAJNA KÖZÖTTI KAPCSOLATOK SZEMPONTJÁBÓL,

és azt hangoztatta, hogy ezen a területen Ukrajna már Európa részét képezi. Elmondta, a művelet rendkívüli együttműködést igényelt minden érintett részéről, mintegy két hét alatt egyéves munkát végeztek el a stabil villamosenergia-rendszerek érdekében.

Aláhúzta: az Európai Unió továbbra is támogatni fogja Ukrajnát az energiaágazatban azáltal, hogy biztosítja az országba irányuló fordított gázáramlást és szükség esetén az elégséges energiaellátást. Az EU várakozással tekint arra az időszakra is, amikor folytathatja együttműködését Ukrajnával a zöld átállás és a piaci reformok terén – tette hozzá az uniós biztos.

 

Címlapkép: Unsplash

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!