10 méter magas, szélturbinákkal felszerelt fák oldhatják meg a városi zöldenergia kihívásait

A francia New World Wind cég újfajta városokban használható megújuló technológiát fejlesztett ki. A termék az Aeroleaf névre hallgat, mely egy fára emlékeztető, mikroszélturbinákkal tűzdelt fémszerkezet. A cég szerint a „szélfa” akár 36 darab mikrotermelőt is elbír, melyek egyenként évente akár 1000 kWh villamosenergia ellőállítására képesek. A fa által megtermelt energia nem az országos hálózatba megy, hanem a telepítését finanszírozó épület áramrendszerébe.

A közösségi napelemparkoktól kezdve a társtulajdonban lévő szélturbinákig az öko feltalálók új módszereket találnak ki arra, hogy megújuló energiát juttassanak az otthonainkba. Ez a természet ihlette „szélfa” képes megújuló energiát termelni városi környezetben.

 

A fák mintájára tervezett mikroszélturbinák oldhatják meg a zöld energiával kapcsolatos kihívásokat – írja az Euronews.

„Mivel biomorf, az emberek nem látják első pillantásra, hogy ez egy megújuló rendszer” – mondja Luc Eric Krief, a New World Wind, az „Aeroleaf” technológia mögött álló francia cég tulajdonosa.

A fém „fák” ágaira levelekre emlékeztető mikroszélturbinákat szereltek.

„Nincs vizuális környezetszennyezés, és a fa köré padot is telepíthetünk, amelyre az emberek leülhetnek” – folytatja Krief. A törzs és a levelek színe is testre szabható. De nem csak a turbinák kinézete az egyetlen vonzerő.

Az öt és 10 méter közötti magasságuknak köszönhetően a fák kompaktak, így könnyen telepíthetők – akár városi környezetben is – nagyobb mérnöki munka nélkül. Ha a turbina a helyén van, egyetlen konzol és három csavar elegendő a szerkezet befejezéséhez.

Méretük miatt az óriásturbinákkal kapcsolatos egyéb problémák, például a madarak nekiütközése is kiküszöbölhető. Ráadásul csendben működnek.

Ez a természet ihlette „szélfa” képes megújuló energiát termelni városi környezetben. (Fotó: New World Wind)

 

Mennyi energiát tud termelni egy mikroszélfa?

A turbinák ahelyett, hogy az országos hálózatra csatlakoznának, közvetlenül az épület meglévő elektromos rendszerébe szolgáltatnak energiát. „Ezt nevezzük önfogyasztásnak” – magyarázza Krief. Az aeronautikai mérnök, aki 2017-ben vásárolta meg a céget, januárban egy új konstrukciót fog kiadni, amellyel az Aeroleaf energiatermelése megháromszorozódik. Egy levél akár évi 1000 kilowattóra (kWh) termelésére is képes lesz, így a 36 leveles WindTree maximális éves teljesítménye 12 méter/másodperces (m/s) szélsebesség mellett 36 000 kWh lesz.

Bár nem valószínű, hogy a szélviszonyok éjjel-nappal egyenletesen magasak maradnának, 8 m/s-os normál körülmények között egy WindTree évente közel 18 000 kWh-t tudna termelni, ami elegendő egy négyszemélyes háztartás energiaellátásához. Ez több mint 12 tonnával csökkenthetné egy otthon éves CO2-kibocsátását.

Összehasonlításképpen: a Project Solar UK szerint egy átlagos méretű házon egy 4 kW-os napelemes rendszer évente körülbelül 3000 kWh villamos energiát termelhet. A mikroturbinák energiatermelésének titka abban rejlik, hogy éjjel-nappal képesek működni.

„A napelemek délelőtt 10 és délután 4 óra között tudnak működni… a mi technológiánkkal a hét minden napján, a nap 24 órájában tudunk energiát szolgáltatni” – mondja Krief. „És ha több energiát termelünk, mint amennyit az éjszaka vagy a nap folyamán el tudunk fogyasztani, akkor azt az akkumulátorban tárolhatjuk”, amelynek kapacitása 60Ah – vagyis normál körülmények között körülbelül 45 perc és egy óra között. Minden fához négy akkumulátor tartozik.

A fa hibrid változata még nagyobb stabilitást kínál. A turbinák alá rögzített napelemes szirmokkal a szél és a nap erejét is hasznosítja.

 

Mennyibe kerül egy mikroszélfa?

Idén az Energy Business Review című iparági magazin az Energy World Windet a 10 legjobb európai energetikai fenntarthatósági megoldásokat kínáló szolgáltató között ismerte el. A vállalat eddig 130 eszközt telepített szerte a világon, Európától az Egyesült Államokon át Dél-Koreáig. A vállalat ügyfelei többnyire kereskedelmi ügyfelek – köztük az olaszországi British American Tobacco, a németországi Phoenix Contact, az amerikai Deloitte és a franciaországi L’Oreal.

Eddig három szélfát telepítettek lakossági célokra is, az Egyesült Királyságban Birminghamben, az Egyesült Államokban Vermontban és Svájcban.

Bár a mikroszélturbinák nagyobb energiateljesítményt nyújtanak, mint a napelemek, a feltörekvő technológia magasabb árral is jár.

Egyetlen 795 euróba kerül, egy 36 leveles szélfa ára 51 990 euró, egy 12 leveles hibrid napelemes WindBush pedig 24 500 euróba kerül. A Project Solar UK szerint egy 4 kW-os napelemes rendszer jellemzően 6900-9200 euró közötti összegbe kerül.

Ahogy a New World Wind növekszik, és tervezi, hogy a következő évben terjeszkedik Amerikában és kihasználja Joe Biden amerikai elnök inflációcsökkentő törvényét, a szélfák egyre gyakoribbak lehetnek az utcákon és a kertekben szerte a világon.

 

 

Címlapkép: New Word Wind

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!