A földgáz és a nukleáris energia segíthet a zöld átállásban?

Az Európai Bizottság szerint a környezetvédelmi célokat szolgáló zöld átmenetben szerepe van a földgáznak és a nukleáris energiának, illetve az ezekbe történő befektetéseknek, figyelembe véve a tudományos szakvéleményeket és a technológiai fejlődést – közölte Mairead McGuinness pénzügyi szolgáltatásokért, pénzügyi stabilitásért és a tőkepiaci unióért felelős biztos szerdán.

Az uniós biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján kijelentette: a gáz- és nukleáris energiához tartozó tevékenységek összhangban vannak az Európai Unió éghajlat- és környezetvédelmi célkitűzéseivel, és lehetővé teszik az elmozdulás felgyorsítását a környezetszennyezőbb tevékenységek, mint például a szénkitermelés felől, a klímasemleges jövő irányába, amely többnyire megújuló energiaforrásokon alapul. Elmondta, az Európai Bizottság éghajlatváltozás mérsékléséről és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról szóló, taxonómiai éghajlat-politikai előterjesztése a gázzal és az atomenergiával kapcsolatos bizonyos tevékenységekre terjed ki.

Az EU 2050-es klímasemlegességi céljának eléréséhez tekintélyes volumenű magánberuházásra van szükség. Az uniós taxonómia célja, hogy a magánbefektetéseket a klímasemlegesség eléréséhez szükséges tevékenységekhez irányítsa. A taxonómiai osztályozás nem írja elő, hogy egy adott technológia része legyen-e a tagállamok energiamixének, vagy sem, hanem az átmenet felgyorsítását célozza, és minden lehetséges megoldást figyelembe vesz annak érdekében, hogy az EU elérje éghajlat-politikai céljait.

A brüsszeli testület közleménye szerint a taxonómiai rendelet egyértelmű és szigorú feltételeket határoz meg, amelyek teljesülése esetén a gázzal és az atomenergiával kapcsolatos tevékenységek átmeneti jelleggel kiegészíthetik az éghajlatváltozás mérsékléséről és az ahhoz való alkalmazkodásról szóló jogszabály hatálya alá tartozó tevékenységeket. A jogszabály módosítására azért van szükség, hogy a befektetők egyértelműen beazonosíthassák, mely befektetési lehetőségek foglalnak magukban gázzal vagy atomenergiával kapcsolatos tevékenységeket, és így megalapozott döntéseket hozhassanak – közölték.

Az Európai Bizottság korábbi tájékoztatása szerint az uniós taxonómia, azaz az uniós szinten egységes osztályozási rendszer iránymutatással szolgál a befektetők számára, hogy olyan tevékenységek jussanak magánberuházások révén finanszírozáshoz, amelyekre szükség van ahhoz, hogy a következő 30 év folyamán az Európai Unió klímasemlegességet érhessen el. Az atomenergia és a földgáz bekerülése az uniós taxonómia-rendeletbe azt jelenti, hogy ezeket az energiaforrásokat egyértelmű és szigorú feltételek mellett kell besorolni. Például biztosítani kell, hogy a földgáz vagy megújuló forrásokból származzon, vagy 2035-re alacsony szintű kibocsátást generáljon. A kidolgozás alatt álló jogszabály hatálya alá tartozó tevékenységek felgyorsítják majd a károsabb energiaforrások, például a szén kivezetését és elősegítik, hogy az Európai Unió alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású, környezetkímélőbb energiaszerkezet felé mozduljon el – tették hozzá.

Tóth Edina és Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselői az MTI-hez eljutatott közleményükben hangsúlyozták: “azzal, hogy az atomenergia és a földgáz is bekerült az uniós taxonómia rendeletébe, ezeket az Európai Bizottság biztonságos és tiszta energiaforrásnak minősítette.”

Hozzátették: “a klímasemlegesség eléréséhez és a rezsiköltségek alacsonyan tartásához szükség van a nukleáris és földgáz alapú beruházásokra.“

Tóth Edina közölte, az atomenergia és földgáz környezetbarát technológiák, felhasználásukkal biztonságos módon lehet nagy mennyiségű, olcsó, károsanyagkibocsátás-mentes villamosenergiát termelni, biztosítva ezzel a rezsiköltség csökkentés fenntarthatóságát és a 2050-ös klímasemlegességi célok teljesítését.

Gyürk András rámutatott: az energiaforrások elismerése volt az egyetlen helyes lépés, ugyanis a magas energiaárakra építő brüsszeli energiapolitika elfogadhatatlan a polgárok számára. Az uniós bizottság döntése ennek a beismerését jelenti – mondta. Arra hívta fel a figyelmet, hogy “küzdelem még nem ért véget”, ugyanis – mint fogalmazott – a baloldal nem tett le arról, hogy “kudarcos zöldideológiáját” érvényesítve megfossza az atomenergiát és a földgázt a tiszta minősítéstől. Az EP-képviselők végezetül fontosnak nevezték az energiaellátás biztonságának és megfizethetőségének hosszú távon megőrzését, és hozzátették: atomenergia és földgáz nélkül nincs eredményes és méltányos zöld átmenet.

 

Címlapkép: Freepik

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!