A KÖTELEZŐ GÁZTÁROLÁS CSAK MÉLTÁNYOS KÖLTSÉGMEGOSZTÁS MELLETT MŰKÖDHET

Az európai földgáztárolók kötelező feltöltésének költségeit úgy kell megosztani, hogy egyensúlyba kerüljenek a belföldön, illetve a más országban tároltató tagállamokra eső terhek – mondta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) fórumán.

Az európai szabályozó hatóságok vezetői a megfizethető és biztonságos energiaellátás legsürgetőbb kérdéseit vitatták meg az Európai Energiaszabályozók Tanácsának (CEER) és az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) legutóbbi ülésein, ahol a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt Ságvári Pál nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettes képviselte.

A szabályozó hatóságok Párizsban megrendezett fórumán szó volt a magas energiaárak kezeléséről, az Európai Unió ellátásbiztonságáról, az orosz gázfüggőség kezeléséről, és a résztvevők áttekintették az ukrán vészhelyzeti villamosenergetikai kisegítés kérdéseit is.

A tárgyalásokon Ságvári Pál, a MEKH elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy az LNG-kapacitások hozzáférhetőbbé tétele nélkül nem lehet érdemben és egyenszilárdsággal csökkenteni az Unió orosz földgázforrásoktól való függőségét. Mint mondta, az Európai Unió LNG-fogadókapacitásainak 80%-a Nyugat-Európában található, ezért a tengerparttal nem rendelkező tagállamokra tekintettel tovább kell erősíteni az EU nyugat-kelet irányú földgázszállítási infrastruktúráját.

A földgáz kötelező tárolására vonatkozó bizottsági javaslatról a MEKH elnökhelyettese elmondta, Magyarország nagy tárolói kapacitásokkal rendelkezik, éves fogyasztása több mint 50%-át is képes tárolni, így az adottságaink lehetővé teszik, hogy más tagállamokkal is együttműködjünk. A kötelező gáztárolási kvóta és költségviselés tekintetében azonban olyan szabályozást támogatunk, ami egyensúlyt teremt azok között a tagállamok között, amelyeknek nagy tárolási kapacitása van, illetve azok között, amelyeknek külföldi tároltatásra van szükségük – tette hozzá.

Az ukrán-moldáv és a kontinentális európai villamosenergia-rendszer vészhelyzeti, Ukrajna ellátásbiztonságát szolgáló szinkronizációjáról szólva a MEKH elnökhelyettese elmondta, hogy a projekt sikeres volt, az átviteli rendszerirányítók között működik az üzembiztonságot támogató villamosenergia teljesítmény-áramlás, de hozzátette, hogy ki kell dolgozni arra az esetre is egy költségmegosztási tervet, ha Ukrajna bármilyen okból nem tudná saját rendszerét kiegyensúlyozni.

A szabályozó hatóságok képviselői megvitatták az magyar-osztrák földgázösszeköttetés kapacitásbővítéséről (HUAT-ügy) hozott európai bírósági ítéletet és annak következményeit (az előzményekről lásd: http://www.mekh.hu/pert-nyert-a-mekh-az-europai-unio-birosaga-elott). Az ítélettel kapcsolatban Ságvári Pál mind az ACER, mind a CEER képviselőit arra kérte, hogy végezzék el annak tágabb jogértelmezését, és alkossanak véleményt az ítélet tárgyát képező uniós rendelkezések jövőjéről.

 

 

Címlapkép: Freepik

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!