A Nap nyomában! Úszó napelempark, ami követni a napsugarakat

A portugál Solaris Float vállalat kifejlesztett egy vízi napelemparkot, a prototípus Hollandiában egy tavon található. A találmány 38 méter széles, 180 panelből áll és napsütéses napokon akár 73 KW áramot képes termelni azáltal, hogy a napsugarakat követi. A cég elmondása szerint ez az úszó napelempark akár 40%-kal hatékonyabb, mint a szárazföldre telepített, fix panelek.

A hollandiában található úszó napelemfarm szó szerint szívja magába a napsugarakat. A portugál Solaris Float cég által kifejlesztett Proteus egy napelemekből álló, kör alakú sziget, amely a víz tetején ringatózik, és megújuló energiát termel.

A napelempark prototípusa tavakra, víztározókra és tengerparti területekre telepíthető, és potenciálisan számos, a napenergia-technológiát sújtó problémát megoldhat – derül ki a Euronews cikkéből. Az úszó naperőművek 2008 óta vannak jelen. A Proteus azonban olyasmit tesz, amit egyik versenytársa sem tud.

A napelemtáblák képesek a Napot az égbolton való áthaladása során aprólékosan követni, így maximalizálva az energiatermelést. Az év elején a létesítményt bekerült az Európai Feltalálói Díj döntős mezőnyébe.

 

Mire képesek egy úszó napelempark?

A jövőt megjósolni képes görög tengeri istenről elnevezett Proteus egy 38 méter széles, 180 darab kétoldalas panellel felszerelt, kör alakú napelempark. A létesítmény a Hollandia délnyugati részén, az Oostvoornse Meer nevű tavon található. Napsütéses napokon a sziget mintegy 73 kilowatt energiát képes termelni. A kétoldalas paneleknek és az egyedülálló napkövető technológiának köszönhetően 40 százalékkal hatékonyabb, mint a szárazföldön lévő, nem mozgó egységek.

A kialakítás további előnyei közé tartozik, hogy a vízhűtés javítja az energiatermelést, emellett elkerülhető, hogy értékes földterületet foglaljon el, ami ideális az olyan sűrűn lakott kis helyeken, mint például Hollandia vagy Japán.

A hagyományos naperőműveket gyakran kritizálják az általuk elfoglalt terület nagysága miatt. A hollandiai Leideni Egyetem egyik tanulmánya szerint a naperőművek a szénerőművek 40-50-szeresét, a gázerőművek területének pedig 90-100-szorosát igénylik.

napelemek vízre helyezése segíthet megoldani ezeket a területproblémákat, valamint a természetvédők azon aggályait, hogy a nap- és szélerőművek szárazföldön történő építése veszélyezteti az élőhelyeket.

 

Milyen kihívásokkal jár az úszó napelemparkok fejlesztése?

Az úszó napelemparkoknak vannak akadályai. A környezet, amelyben működnek, döntő fontosságú. Különösen akkor, ha korrozív sós vízre telepítik őket, tartósabbnak kell lenniük a szárazföldieknél. Ez növelheti a termelési és telepítési költségeket, emellett folyamatos karbantartást is igényel.

A Proteus által kifejlesztett hőre lágyuló anyagok a fejlesztők szerint megakadályozzák a korai amortizációt, és ellenállnak az időjárás időjárás hatásainak is. A úszó naperőműveket olyan területekre kell telepíteni, ahol gyengébb az árapály és kedvezőbb az időjárás, ami bizonyos területekre korlátozza a lehetőségeket. A kutatók folytatják a technológia fejlesztését, évről évre javítva annak ellenálló képességét és hatékonyságát.

 

Hol vannak még úszó napelemparkok?

Az úszó napelemekben rejlő lehetőségek még mindig nagyok. Optimális helyen és körülmények között hét Proteus-sziget 15 000 négyzetmétereses területen akár évi 2 GW-ot is termelhetne, ami 1,5 millió háztartás áramellátásához elegendő.

Japántól az Egyesült Államokig a technológia a világ minden pontján fellendülőben van.

A Világbank-csoport jelentéséből kiderül, hogy az úszó napenergia exponenciálisan növekszik: 2014 végén a teljes globális telepített kapacitás 10 megawatt volt. Ez a szám 2018 szeptemberére több mint százszorosára, 1,1 gigawattra nőtt. A Világbank szerint az egyik különösen ígéretes terület Ázsia, ahol a technológia iránti egyre népszerűbb. Jelentése szerint az úszó napenergia potenciális energiatermelése még “konzervatív” feltételezések mellett is évi 400 gigawatt lehet.

Egy gigawatt elegendő 750 000 amerikai otthon energiaellátásához, ami azt jelenti, hogy ez a technológia több százmillió ember számára biztosíthat energiát. A “kihívások ellenére az úszó napenergia számos lehetőséget kínál a napenergia-kapacitás globális bővítésére” – zárul a Világbank közleménye.

 

 

Címlapkép: Solarisfloat.com

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!