A szélenergia kinyerésének legújabb módja legalább annyira egyszerű, mint amennyire innovatív

A zöldenergia iparágban sűrűn állnak elő újító megoldásokkal, a SeaTwirl az egyike közülük. A vállalat nemrégiben olyan úszó függőleges szélturbinát fejlesztett ki, amely vízmélységtől és széliránytól függetlenül tud energiát termelni. Az újfajta technológiára már érkezett is megrendelés, így pár éven belül ki is derülhet, hogy ez a fajta technológia képes lesz-e az offshore szélenergia termelést megreformálni vagy sem.

A fenntartható energiára egyre inkább összpontosító világban folyamatosan innovatív megoldásokat keresnek. Az úszó függőleges tengelyű szélturbinák olyan újdonságot jelentenek az energiaágazatban, amely további figyelmet érdemel. A közelmúltban az ilyen turbinákat gyártó SeaTwirl megkapta első kereskedelmi megrendelését, ami a technológiába vetett bizalomnak a jele, és a megújuló energiaforrások izgalmas fejlődését jelzi.

A függőleges tengelyű szélturbinák (VAWT) nevükből adódóan függőleges tengely körül forognak, ellentétben a gyakran látott vízszintes tengelyű turbinákkal – írja a HappyEcoNews. Ez az egyedi kialakítás számos előnnyel jár, különösen a tengeri alkalmazásoknál.

Az úszó függőleges tengelyű szélturbinák a megújuló energiát hasznosító technológia élvonalbeli fejlesztését jelentik, innovatív megoldásokat és óriási lehetőségeket kínálnak a szélenergia hasznosításában.A hagyományos vízszintes tengelyű szélturbinákkal ellentétben bármilyen irányból képesek a szelet befogni, így egyenletesebb teljesítményt nyújtanak.

Új területeket nyílnak meg

Az úszó függőleges tengelyű szélturbinák számos előnnyel rendelkeznek, különösen akkor, ha mély vizeken telepítik őket, ahol a hagyományos tengeri turbinák megfizethetetlenül drágák lennének. Az úszó platformok, amelyekre a turbinákat szerelik, lehetővé teszik, hogy különböző vízmélységekben helyezzék el őket, ami rugalmasságot biztosít a helyszín kiválasztásában. Ez a képesség új helyszíneket nyit meg, amelyek korábban nem voltak alkalmasak a szélenergia hasznosítására, különösen a mély parti vizekkel rendelkező régiókban.

Az úszó függőleges tengelyű szélturbinák tervezése aerodinamikai megfontolásokat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a turbinák függőleges tengely körüli forgását. Ez az egyedülálló konfiguráció lehetővé teszi, hogy a szélenergiát a széliránytól függetlenül gyűjtsék be, növelve a hatékonyságot és az üzemeltetés következetességét.

Részletes tervezés, kifinomult technológia

Ezen úszó szélturbináknak a szárazföldi elektromos hálózathoz való csatlakoztatása részletes tervezést és kifinomult technológiát igényel. Speciális víz alatti elektromos kábeleket használnak a turbinák által termelt villamos energia partra történő továbbítására. Ezeket a kábeleket úgy kell megtervezni, hogy ellenálljanak a zord tengeri környezetnek, beleértve a nagy nyomást, a sós víz korrózióját és a horgonyok vagy a tengeri élőlények által okozott esetleges fizikai sérüléseket.

Magán az úszó platformon transzformátorállomásokat telepítenek a turbinák által termelt feszültség növelésére. Ez segít minimalizálni az energiaveszteséget a hosszú víz alatti kábeleken keresztül történő átvitel során. A szél irányához és a tengeri áramlatokhoz viszonyított optimális pozíció fenntartásához dinamikus pozicionáló rendszert használnak. Ez a rendszer biztosítja, hogy a turbinák a helyükön maradjanak, és hogy a parthoz való csatlakozások az úszó platform mozgása miatt ne legyenek túlterhelve vagy károsodva.

Amint a villamos energia eléri a partot, egy szárazföldi alállomásra irányítják. Itt további átalakításon megy keresztül, hogy megfeleljen a helyi hálózat feszültségszintjének, valamint a szükséges kondicionáláson, például szűrésen és fáziskiegyenlítésen. A kondicionált villamos energiát ezután szinkronizációs rendszereken keresztül táplálják be a helyi elektromos hálózatba, amelyek biztosítják, hogy a villamos energia frekvenciája, feszültsége és egyéb jellemzői kompatibilisek legyenek a meglévő hálózattal.

A biztonságos és hatékony működés biztosítása érdekében kifinomult felügyeleti és vezérlőrendszereket alkalmaznak a tengeren és a szárazföldön. Ezek a rendszerek lehetővé teszik a turbinák működésének valós idejű beállítását a szélviszonyok, az energiaigény és a hálózati követelmények alapján.

Pozitív visszajelzés

A függőleges tengelyű szélturbinák úszókonstrukciójuk miatt bonyolultabbak, de a függőleges tengelyű szélturbinák új lehetőségeket kínálnak, és egyedülálló előnyt jelentenek a folyamatosan fejlődő energiatermelésben. A fejlett aerodinamika, az úszó platformok és az átfogó csatlakozási rendszer kombinációja erőteljes és rugalmas megoldást jelent a szélenergia-termelésben.

A SeaTwirl első kereskedelmi megrendelése változást jelez az iparágban, és igazolja az úszó függőleges tengelyű szélturbinákban rejlő lehetőségeket. Mivel a vállalkozások és a kormányok továbbra is fenntartható energiamegoldásokat keresnek, ez a technológia jelentős szerepet játszhat, és ez a megrendelés az első a sok közül. A technológia sikere és elfogadottsága további innovációt és elfogadást ösztönözhet a megújuló energiaágazatban.

A SeaTwirl megrendelése több mint egy üzleti tranzakció. A vállalatok elkötelezettségét jelzi a tisztább energia alternatívák keresése mellett. Az úszó függőleges tengelyű szélturbinák nem csupán a szélenergia innovatív megközelítését jelentik; gondolkodásbeli változást jelentenek. A lapát nélküli szélenergia fejlesztéséhez hasonlóan ezek is az új és kipróbálatlan dolgok felkarolását jelentik. Talán a megújuló energia jövőjébe engednek bepillantást.

A világ a zöldebb jövő felé fordul, és a változás szele kedvezően fúj az olyan innovációk számára, mint az úszó függőleges tengelyű szélturbinák. A közelmúltbeli kereskedelmi megrendelés nem csupán egy termék jóváhagyása, hanem pozitív jelzés a megújuló energiaipar egésze számára. Az ilyen fejlesztések elfogadásával a társadalom egy lépéssel közelebb kerül a fenntartható jövőhöz.

Címlapkép: SeaTwirl
Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!