A technológiai innováció elengedhetetlen ahhoz, hogy Európa vezető szerepet töltsön be a megújuló energiák terén

Az energia válság leküzdésében elégethetetlen szerepe van a megújulóenergiának, azonban ezeknek a technológiáknak a fejlettsége és elterjedése még nem a legmegfelelőbb. Ezért az EU támogatásokat fog kiírni azokat a vállalatokat, amelyek a zöld energia fejlesztésében működnek.

Wolfram Sparber, az Európai Megújuló Energia Kutatóközpontok Szövetségének (EUREC) alelnöke határozza meg azokat az intézkedéseket, amelyeket Európának meg kell tennie megújuló portfóliójának optimalizálása érdekében.

Régóta szükség van az innovatív megújulóenergia-technológiák jobb támogatására, és ezáltal az energiarendszer-átalakítás hosszú távú sikerére. Az emelkedő hőmérséklet, megélhetési költségek és energiaárak az ukrajnai orosz invázióval együtt csak még inkább szükségessé tették a zöldenergiára való átállást. Egyértelmű előrelépés a megújuló energián keresztül vezet, amit az Európai Unió REPowerEU terve is bizonyít, amely felgyorsítja a megújuló energiaforrások bővítését az európai energiacélok elérése érdekében. Az innovációt korábban figyelmen kívül hagyták a tagállamok – az Európai Bizottság 2020 januárjában bírálta a Nemzeti Energia- és Klímaterveket (NECP), mivel azok nem fordítottak kellő figyelmet a kutatási és innovációs igényekre.

Az EUREC víziója szerint a technológiai vezető szerepet kell betöltsön a megújuló energia-ágazatban, amelyet a virágzó kutatási és gyártóipar segít elő. Ahhoz, hogy az ágazatot a szűk haszonkulcsok mellett, az észlelt kockázatok és a globális versenytársak nyomása mellett előremozdítsák, pénzügyi és politikai segítségre van szükség. Számos megújuló energia-szövetség csatlakozott az EUREC-hez, akik örömmel fogadják, hogy az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága (ITRE) a közelmúltban olyan módosításokat fogadott el, a felülvizsgált, EU-s Megújuló Energia Irányelv, RED III-ban, amelyek az innovatív technológiák fejlesztését támogatják.

Az ITRE módosításai az alábbiakkal mozdították elő az energia innovációs menetrendet:

  • Az irányelv jóváhagyása és 2030 között telepített összes megújuló energia-kapacitás 5%-os indikatív céljának meghatározása az innovatív megújuló energiaforrásokra vonatkozóan minden tagállamban;
  • A tárolási technológiákra vonatkozó cél szükségességének megállapítása, valamint egy másik javaslat ajánlása a keresletoldali rugalmassághoz; és
  • A Nemzeti Energia- és Klímatervek alkalmazása a tagállamok által az innovatív megújuló energiaforrások biztosítását célzó politikák meghatározásához.

Az ITRE célja támogatási intézkedéseket igényel a tagállamoktól az innovatív technológiai célok elérése érdekében, ideértve a finanszírozási mechanizmusokat, a célzott pályázatokat, a tőketámogatásokat, a bevételi támogatást és a szabályozási támogatást. Például a tagállamok állami garanciái kedvező finanszírozási ajánlatokat írhatnak elő, hogy csökkentsék a pénzügyi intézmények kockázatérzetét. Az egyszerűsített engedélyezési eljárásokon keresztül nyújtott szabályozási támogatás megszüntetheti az innovatív technológiák kibővítésének akadályait.

Folyamatosan szükséges lesz felülvizsgálni, hogy mi számít innovatívnak. A hároméves felülvizsgálati ciklus egyensúlyt teremt a naprakészsége, a konzultáció és a felülvizsgálat adminisztratív terhe között. A frissítések előkészítése az ötéves NECP-ciklushoz vagy a Stratégiai Energiatechnológiai Terv (SET) szerinti új folyamathoz igazítható.

Az ITRE módosításának fontos jellemzője, hogy az indikatív 5%-os célt minden országnak el kell érnie. Bármely ország, mérettől függetlenül, megtalálhatja a megfelelő innovatív technológiákat, vagy lehetővé teheti az uniós vállalatok számára a rendelkezésre álló szél-, nap-, víz-, geotermikus vagy bioenergia-forrásokhoz való hozzáférést. Természetesen a folyamatban az EU is segítő kezet nyújt majd.

Az EUREC régóta kampányol azért, hogy a Megújuló Energia Direktíva (RED III) nagyobb mértékű rendelkezéseket tartalmazzon az innovatív technológiák támogatására. Az új, 5%-os célkitűzés a tagállamok közötti közvetlen szakpolitikai támogatást jelenti a nagy teljesítményű technológiák gyártásához, és segíti a vállalatokat innovatív termékek kifejlesztésében és bővítésében, így biztosítva, hogy Európa továbbra is a megújuló energia innovációjának élvonalában maradjon.

 

 

Címlapkép: Unsplash

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!