A vártnál is gyorsabban csökken a zöld hidrogén ára

A zöld hidrogén előállítása felveheti a versenyt a szürke, fosszilis energiahordozókból előállított hidrogénnel szemben.  Az Ausztráliában megépülő Bristol Springs Solar gyár 2 dollár körül tudja majd előállítani a hidrogént napelemfarm segítségével, ami a szürke hidrogén 1-2 dollár közt mozgó bekerülési értékével szemben már egyáltalán nem sok.

Két héttel ezelőtt még arról írtunk, hogy Európában drágábbá vált a földgáz, mint a zöld hidrogén, most viszont arról számolhatunk be, hogy a földgáz árának emelkedésével párhuzamosan a zöld hidrogén előállítási költsége is meredeken csökken.

 

A Frontier Energy Nyugat-Ausztráliában tervezi megvalósítani a Bristol Springs Solar nevű projektjét, amely egy napelemparkból, valamint a hozzá kapcsolódó elektrolizálóból és hidrogéntárolóból fog állni. A beruházáshoz készített előzetes megvalósíthatósági tanulmány szerint az itt előállított zöld hidrogén kilogrammonkénti ára mindössze 2,85 ausztrál dollár lesz.

Kép: frontier Energy

A létesítmény Waroonában, Perth-től 100 km-re délre fog felépülni egy timföldgyár szomszédságában. A szerencsés helyszínválasztás önmagában is jelentős mértékben képes hozzájárulni az alacsony költségekhez. A térségben a napsütéses órák száma rendkívül magas, a kiszemelt terület mellett fut egy nagyfeszültségű távvezeték és egy gázvezeték is, így a hálózati csatlakozás könnyen megoldható, ráadásul a környéken található elegendő mennyiségű édesvíz is.

 

A perthi székhelyű tanácsadó cég, az Xodus Group által a Frontier megbízásából készített előzetes megvalósíthatósági tanulmány szerint az első fázisban megvalósítani tervezett 114 MW-os napelempark 166,3 millió dollárba, a 36,6 MW-os alkalikus elektrolizáló 69,9 millió dollárba fog kerülni, míg az üzemeltetési költségek évi 6,7 millió dollárra fognak rúgni.

Részlet az Xodus tanulmányából.

A naperőmű évi 250 GWh áramot fog termelni, a felesleget a hálózaton keresztül értékesítik, elegendő napsütés hiányában pedig a hálózatról vásárolnak áramot a hidrogéntermeléshez, az elektrolizáló tervezett kapacitáskihasználtsága így 75% körül alakulhat. Az évente előállított hidrogén mennyiségét 4400 tonnára becsülte az Xodus Group tanulmánya.

 

A fenti kalkulációból adódó 2,85 AUD/kg-os ár elérését az ausztrál szövetségi kormány által három éve készített Nemzeti Hidrogénstratégia csak 2030-ra várta, de úgy tűnik, hogy kedvező feltételek mellett ez jóval hamarabb is elérhető.

 

Az átszámítva 2 amerikai dollárnak megfelelő termelési költség mellett a zöld hidrogén már versenyképes lehet a fosszilis energiahordozókból készített szürke hidrogénnel is. A Nemzetközi Energiaügynökség 2018-as adatok alapján készített becslése szerint a szürke hidrogén kilogrammonkénti ára 1 és 2 USD között mozgott, attól függően, hogy hol állították elő, és hogy alkalmaztak-e szén-dioxid-leválasztást. Meg kell azonban jegyeznünk, hogy 2018-ban történelmi léptékben mérve is alacsonyan állt a földgáz ára, az ilyen időszakokat leszámítva tehát már a mostani technológiai színvonal mellett is labdába rúghat a zöld hidrogén, a következő években pedig csak még hatékonyabbá válik a termelése a méretgazdaságosságnak köszönhetően.

A földgázból történő előállítás költségszerkezete. A CCUS a szén-dioxid-leválsztásos technológia alkalmazását jelenti. Forrás: IEA: The Future of Hydrogen

A Bristol Springs Solar kivitelezése 2023-ban indulhat meg, a Frontier Energy pedig már elkezdte vizsgálni a bővítés lehetőségét: a második fázisban 500 MW-ra növelnék a naperőmű, és 150 MW-ra az elektrolizáló kapacitását.

 

Címlapkép: Freepik

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!