Akkus energiatárolásra hirdetett pályázatot a kormány Magyarországon

A magyar kormány akkumulátoros energiatároló pályázatot hirdetett. A kiírás szerint 2025-re 33 MW-nyi tároló kapacitást kell kiépíteni, mely a magyarországi megújuló energiatermelés 10%-a, ez a mennyiség 313 háztartás egy havi fogyasztásával egyenlő.

Hálózati integrált energiatárolási beruházások megvalósításához hirdet 33 milliárd forint keretösszegű pályázatot a Technológiai és Ipari Minisztérium, melynek célja, hogy a rendszer még több megújuló alapú energiatermelésből származó villamos energiát tudjon befogadni és növekedjen az ellátásbiztonság – jelentette be Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár.

A pályázat hosszú távon járul hozzá az energiaellátás biztonságához, amelynek szükségességére a háborús energiaválság különösen rámutat. A kormány célja, hogy a jelenlegi háborús energiaválságban növelje az ország áramellátásának biztonságát, és 2030-ra a magyar áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes legyen, majd 2050-re a teljes klímasemlegességet is elérje.

A soroksári ELMŰ Entár akkumulátoros energiatároló konténer belülről.

Magyarország jelenleg már több mint 3200 megawattnyi megújuló kapacitással rendelkezik, amely másfélszerese a paksi atomerőmű kapacitásának. A növekvő megújuló energiaforrások kihasználásának érdekében szükség van a villamosenergia-hálózat fejlesztésére, melynek egyik legfontosabb eleme a tárolókapacitások növelése a hálózat azon részein, ahol átlagon felüli a megújuló termelési teljesítmény – ismertette a ma megjelent pályázat részleteit az államtitkár.

Naperőmű Kaposvár közelében

A pályázat az átviteli rendszerirányító MAVIR és az elosztói jogosultsággal rendelkező társaságok részére nyújt vissza nem térítendő támogatást. A keretből országosan összesen legalább 33 MW kapacitású villamos energia tároló kerül telepítésre 2025-ig. Viszonyításképp ez a tárolókapacitás 313 háztartás egyhavi fogyasztását képes fedezni.

A pályázatokat 2022. október 3-ig lehet benyújtani a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. oldalán található felhívásban foglaltak szerint.

 

Címlapkép: Freepik

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!