Az olajkészletek csökkenése magasabb árakhoz vezet

Az IEA és az OPEC előrejelzése szerint is idén az olajkereslet bőven meghaladja a kínálatot. Ez ahhoz vezethet, hogy az év első felében felhalmozott hatalmas olajkészletek egyre inkább megcsappanhatnak. Számítások szerint a csökkenés akár napi 400-500 ezer hordó is lehet az év második felében. A JP Morgen elemzői szerint emiatt a készletek alakulása nagyobb hatással lesz az olajárára, mint a dollár erősödésé vagy gyengülése.

Az olajkészletek egyes régiókban kezdenek csökkenni, mivel a kereslet meghaladja a kínálatot, amit az OPEC vezetője, Szaúd-Arábia mélyreható termeléscsökkentése korlátoz. Emiatt az árak várhatóan emelkedni fognak az elkövetkező hónapokban.

A JP Morgan elemzői júliusban azt mondták, hogy az olajkészletek – amelyek magukban foglalják a nyersolajat és az üzemanyagtermékeket – most nagyobb szerepet játszanak az olajárak meghatározásában, mint az amerikai dollár, mivel az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók felgyorsították a más valutákban történő olajkereskedelmet – írja a Reuters.

„Arra számítunk, hogy a készletek júliusban viszonylag agresszívan merülnek ki, és augusztus végére túl leszünk az év első felében látott készletfelhalmozódáson. A kínálat szűkösségének csúcsán vagyunk. A szaúdi csökkentések lényegében felgyorsítják az ütemtervet” – mondta Christopher Haines, az Energy Aspects elemzője.

Milyen árak jönnek?

Mind a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), mind a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) arra számít, hogy az olajkereslet idén meghaladja a kínálatot, ami összességében napi 400 000-500 000 hordó (bpd) készletcsökkenéshez vezet, ami főként az év második felére tehető.

Bár az IEA szerint a globális olajkészletek májusban 2021 szeptembere óta a legmagasabb szintre emelkedtek, az OECD-n kívüli országok jelentős emelkedésének köszönhetően, elemzők szerint a szűkösség jelei mutatkoznak, különösen az Egyesült Államokban. A készletcsökkenés eddig földrajzilag egyenlőtlen volt, az Egyesült Államok és Európa készletcsökkenését ellensúlyozta a kínai és japán készletnövekedés.

A csökkenés továbbá inkább az üzemanyag, mint a nyersolaj tekintetében mutatkozott, bár az OPEC és szövetségesei által bevezetett csökkentések miatt szűkült a savanyú nyersolaj kínálata, amelynek ára jellemzően alacsonyabb, mint az édes nyersolajé.

„Úgy tűnik, hogy a nyolc OPEC+ ország által áprilisban bejelentett önkéntes csökkentések, valamint a júliusban megkezdett további 1 millió bpd egyoldalú szaúdi csökkentés meghozza a kívánt hatást, a savanyú hordók egyre szűkösebbek lesznek” – mondták a JP Morgan elemzői.

Szerintük a készletek csökkenését részben az orosz olajexport e havi visszaesésével együtt az is magyarázza, hogy a finomítók egyre nehezebben tudnak megfelelni a növekvő nyári keresletnek, mivel az emberek többet autóznak és repülnek.

Várakozásaik szerint az irányadó Brent-ár, amely a múlt héten háromhavi csúcson, hordónként 84 dollár körül mozgott, a harmadik negyedév végére hordónként 86 dollárra emelkedik, majd a negyedik negyedévben mérséklődik, mivel a készletek ismét gyarapodni kezdenek.

A UBS szerint a következő hónapokban a hordónkénti 85-90 dollárra való emelkedés várható.

Az oklahomai Cushing tárolóközpont nyersolajkészletei 2,9 millió hordóval csökkentek a július 14-ig tartó héten, ami az amerikai Energiainformációs Hivatal (EIA) szerint több mint másfél éve a legmeredekebb csökkenés, és a következő héten további 2,6 millió hordóval csökkentek, így jóval az ötéves átlag alatt maradtak.

Az FGE Energy tanácsadó cégnek az Egyesült Államok, Észak-Európa, Japán, Szingapúr és az Egyesült Arab Emírségekbeli Fujairah kulcsfontosságú csomópontjaira vonatkozó adatai azt mutatják, hogy az üzemanyag-készletek ebben a hónapban eddig agresszíven csökkentek, mind a szárazföldön, mind a tengeren.

A gázolaj, a sugárhajtómű-üzemanyag és a fűtőolaj heti készletei az öt régióban jelenleg is az ötéves átlag alatt vannak. Az amerikai benzinkészletek 217,6 millió hordóval az EIA adatai szerint 2015 óta a legalacsonyabb szinten vannak az év ezen időszakában, és 5 millió hordóval, azaz 5%-kal alacsonyabbak a korábbi 10 éves szezonális átlagnál.

Az árak várhatóan emelkedni fognak az elkövetkező hónapokban. (Fotó: Canva)

Ázsiai készletfelhalmozás

A Kayrros műholdas elemzőcég szerint a Kínában és Japánban végrehajtott nagy nyersolajkészlet-felhalmozások eddig ellensúlyozták a Közel-keleti-öbölben bekövetkezett csökkenést, ami azt jelenti, hogy egyelőre nincs jele a globális szárazföldi nyersolajkészletek általános csökkenésének.

A cég adatai szerint a nyersolajkészletek a július 20-ig tartó héten kétéves csúcsot értek el, mivel a világ 200 millió hordóval növelte a raktárkészleteket azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megszállta Ukrajnát. Ez nagyjából 400 000 bpd-t jelent ebben az időszakban, ami Portugália napi olajfogyasztásának felel meg.

A növekedés oroszlánrészét Kína adja, amely április közepe óta 700 000 bpd-t tett hozzá, ami a Kayrros társalapítója, Antoine Halff szerint inkább kereskedelmi, mint stratégiai jellegű. A növekedést a gyenge kínai ipari tevékenységnek és az Oroszországból, Iránból és Venezuelából származó kedvezményes nyersolajimportnak tulajdonította.

A Kayrros szerint a japán nyersolajkészletek április óta 25 millió hordóval, azaz 8%-kal nőttek, és közel két éve a legmagasabb szinten állnak. Kína dízelkészletei szintén meredeken emelkedtek a 2022. november-2023. február közötti időszakban, és azóta is magas szinten maradtak.

Az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók felgyorsították a más valutákban történő olajkereskedelmet. (Fotó: Canva)

Csökkenés a Perzsa-öbölben

A Macquarie becslései szerint a Közel-keleti-öböl és Észak-Afrika térségében a nyersolajkészletek idén eddig összesen 5 millió hordóval csökkentek, bár a térség OPEC-tagjai 10 millió hordót vontak ki.

„Úgy gondolom, hogy az iráni hordók, mind tengeren, mind szárazföldön Ázsia különböző részein keresztül végül Kínában kötöttek ki” – mondta Vikas Dwivedi, a Macquarie elemzője arról, hogy mi lehet a kivonás oka.

A JP Morganhez hasonlóan Dwivedi is úgy véli, hogy a készletek az elkövetkező hetekben csökkenni fognak, mielőtt a negyedik negyedévben ismét növekedni kezdenének, mivel a finomítók lassítják az átmenő kapacitást, és a magasabb olajárak arra késztetik az OPEC+ egyes tagjait, hogy a bevétel maximalizálása érdekében túllépjék termelési kvótájukat.

„Jelenleg bikaerősek vagyunk. Hosszú, hosszú idő óta ez az első alkalom. Körülbelül 18 hónapig medvék voltunk” – mondta.

Címlapkép: Canva
Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!