Somfalván 300 MWh-s folyadékáramos akkumulátor épül

Az osztrák Schattendorf-ban épül meg a német CMBlu startup első éles körülmények között működő folyadékáramos energiatárolója. Az akkumulátor 300 MWh kapacitású lesz, amely egy fotovoltaikus-szélenergiás hibrid erőmű hálózati csatlakozását segít majd elő. A német cég által kifejlesztett tároló szerves molekulákban raktározza el az energiát szemben más ritkaföldfémet használó folyadékáramos tárolóval.

Az elmúlt hetekben Somfalva, vagy németül Schattendorf neve azért vált ismertté, mert a hírek szerint a település vezetői pénzt akarnak szedni a határátlépésért a Magyarország és Ausztria között ingázóktól. A burgenlandi település azonban egy másfajta újítás bevezetésének is a helyszínéül szolgál: a németországi székhelyű startap, a CMBlu ugyanis itt építi fel, és próbálja ki először valós körülmények között az általa kifejlesztett folyadékáramos energiatárolót, amely egy fotovoltaikus-szélenergiás hibrid erőmű hálózati integrálását segítheti majd elő. A létesítmény összesen 300 MWh tárolókapacitással fog rendelkezni.

A legtöbb folyadékáramos akkumulátor valamilyen fémet, többnyire vanádiumot tartalmaz, a CMBlu „Organic-SolidFlow” nevű technológiája azonban az aránylag ritka vanádium helyett szerves molekulákat használ.

A vízbázisú elektrolitok nem gyúlékonyak, és teljesen biztonságos, megbízható működést biztosítanak. A korábban kifejlesztett akkumulátor-rendszerekkel összehasonlítva a mi Organic SolidFlow akkumulátorainkat a teljesítmény és a kapacitás közötti szabad skálázhatóság jellemzi. Ezért pontosan az adott alkalmazás egyedi követelményeihez igazíthatók, megfelelő költségelőnyökkel. Az elektrolit és a tényleges energiaátalakító szétválasztása nemcsak az önkisülés elkerülését teszi lehetővé, hanem azt is, hogy az egész akkumulátor helyett az egyes komponensek egyszerű cseréjével visszaállítható legyen az eredeti teljesítmény” – olvasható a cég honlapján.

Kép: CMBlu.

A tároló megépítésével a technológiát először alkalmazzák majd a gyakorlatban. A 2011-ben alapított cég első üzemkész egységét július közepén szállították le a Burgenland Energie energiaszolgáltató részére. Az esemény apropóján a magyar határhoz közeli településre érkeztek a gazdaság, a politika és a tudomány képviselői, így az átadó természetesen nem szűkölködött a beszédekben és a retorikai fordulatokban.

Burgenland tudatosan döntött az alternatív technológia mellett. Megkönnyíthette volna magának a dolgot, és a lítium-ionos tárolásra támaszkodhatott volna” – mondta Hans Peter Doskozil, a tartomány kormányzója az átadón. „De ez nem illett volna bele abba a hozzáállásunkba, hogy természetes és fair módon felhasznált erőforrásokból akarunk energiát termelni. Azok a tárolási megoldások, amelyeknél elfogadjuk más kontinensek kizsákmányolását, nem az a társadalmi kép, amelyet az energiaátállás során el fogunk fogadni” – tette hozzá Doskoziel. „Ezért választottuk a CMBlu-val való kutatási együttműködést, hogy elérjünk és felépítsünk egy európai modellt.

A CMBlu a következő hetekben tesztelni fogja a technológiája működését, és további akkumulátorokat szállít majd Burgenlandba, 300 MWh-ra növelve az összkapacitást, amint azt Peter Geigle, a cég vezérigazgatója elmondta. Stephan Sharma, a Burgenland Energie vezérigazgatója hozzátette, hogy a szél és a napenergia „Burgenland aranya”, és a cél az, hogy éjjel-nappal képesek legyenek ebből ellátni magukat.

Kép: CMBlu.

A Burgenland Energie idén év elején építette fel a hibrid erőmű 15 megawattos fotovoltaikus részét Somfalva határában. Az első Organic-SolidFlow akkumulátort, amely egy 40 láb hosszúságú konténerben kapott helyet, közvetlenül ehhez kötötték be, a többi egységet viszont a hálózat más pontjaira kapcsolják majd.

A CMBlu tárolórendszerei Németországban készülnek, és nem igényelnek kritikus nyersanyagokat. „A megújuló energiák elterjedése nemcsak klímapolitikai, hanem geopolitikai szempontból is napirenden van. Mert a világon egyetlen diktátor sem tud elvágni minket a széltől és a napfénytől” – mondta Martin Selmayr, az Európai Bizottság ausztriai képviseletének vezetője. Utalt a megújuló energiaforrások európai kiépítésének magas célkitűzéseire: „Ennek során természetesen vigyáznunk kell, hogy ne váljunk függővé az új energiaforrásoktól. Éppen ezért olyan fontos, hogy megerősítsük az európai CO2-semleges ipar versenyképességét, bővítsük a termelési kapacitásokat ezen a területen, és új megállapodások révén megbízható nyersanyag-beszállítók globális hálózatát hozzuk létre magunk számára.

 

 

Címlapkép: CMBlu

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!