Az OPEC erőteljes olajkereslet-növekedést vár 2025-re

A Nemzetközi Energiaügynökségnek (IEA) és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) merőben eltérő várakozásaik vannak a globális kőolajfelhasználást illetően. Az OPEC szerint a világ kőolajkereslet még két évtizeden át fog nőni, míg az IEA a 2030-ra várja a tetőzését. A nemrégibben megjelent OPEC jelentés már egy korai jövő évi prognózist is tartalmaz, mely a napi kereslet 1,85 millió hordós növekedését vázolja. A meredek ugrással pedig a napi 106,21 millió hordós szintet érné el a világ fogyasztása. Az IEA még nem tett közzé friss 2025-ös várakozásokat azonban érdekes lesz majd látni két szervezet közti jelentések különbségét.

Az OPEC január 17-én kitartott a globális olajkereslet viszonylag erős növekedésére vonatkozó 2024-es előrejelzése mellett, és egy meglepően korai előrejelzésében azt mondta, hogy 2025-ben a kőolajfelhasználás erőteljes növekedése várható, Kína és a Közel-Kelet vezetésével.

A 2025-re vonatkozó előrejelzés összhangban van a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) azon véleményével, hogy az olajfelhasználás a következő két évtizedben folyamatosan emelkedni fog, ellentétben olyan szervezetekkel, mint a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), amely 2030-ra jósolja a csúcsot, mivel a világ a tisztább energiaforrásokra tér át – írja a Reuters.

Az OPEC havi jelentésében közölte, hogy a világ olajkereslete 2025-ben napi 1,85 millió hordóval, 106,21 millió hordóra emelkedik.

Az olajárak azonban gyengén kezdték az évet, mivel a kereslettel kapcsolatos bizonytalanság a piacon ellensúlyozta az OPEC és szövetségesei (OPEC+) újabb körös kínálatcsökkentés hatását.

2025-ös előrejelzést ugyanazon a napon tették közzé, amikor Haitham Al Ghais OPEC-főtitkár egy cikket tett közzé, amelyben vitatta, hogy az olajkereslet a csúcs közelében van, és megismételte a csoport felhívását az olajipari beruházások folytatására.

„Egyértelmű, hogy az olajkereslet csúcspontja nem jelenik meg egyetlen megbízható és szilárd rövid és középtávú előrejelzésben sem” – írta. „Kihívást jelent, hogy az olajkereslet csúcsát az évtized végére, mindössze hat év múlva látjuk”.

A 2025-ös előrejelzés az OPEC első havi jelentésében, és a korábbi gyakorlat alapján 2024 júliusában lett volna várható. Az OPEC közölte, hogy a szokásosnál korábban tette közzé az előrejelzést, hogy hosszú távú iránymutatást adjon a piacnak.

„Az a vállalás, hogy túllépünk a rövid távú előrejelzések korábban meghatározott időhorizontján, a piaci dinamika megértésének támogatását szolgálja” – áll az OPEC jelentésében.

Az OPEC január 17-én kitartott a globális olajkereslet viszonylag erős növekedésére vonatkozó 2024-es előrejelzése mellett. (Fotó: Canva)

 

OPEC vs. IEA

Az OPEC 2025-ben a világgazdasági növekedés 2,8%-ra történő növekedésével számol 2,6%-ról, részben a kamatcsökkentéseknek köszönhetően. Az OPEC szerint Kína, a Közel-Kelet és India lesz az olajfogyasztás növekedésének motorja. Az OPEC idei évre vonatkozó olajkereslet-növekedési várakozása jóval meghaladja az IEA által eddig prognosztizált 1,1 millió bpd (hordó/nap) bővülést.

Az IEA szerint a globális olajkereslet növekedése 2024-ben a felére csökken a nagy gazdaságok trend alatti gazdasági növekedése, a hatékonyság javulása és az elektromos járműpark fellendülése miatt. A keresletről alkotott eltérő nézeteik mellett az OPEC és az IEA az új olajellátásba való beruházás szükségességéről is vitába szállt egymással. Az IEA szerint a fosszilis tüzelőanyagok növekedési korszakának vége aláássa a beruházások növelésének indokoltságát.

Az OPEC és a tágabb OPEC+ szövetség 2022 vége óta számos termeléscsökkentést hajtott végre a piac támogatása érdekében. Az első negyedévre vonatkozó újabb csökkentés ebben a hónapban lépett hatályba.

A jelentés azonban megjegyezte, hogy az OPEC olajtermelése decemberben enyhén, 73 000 bpd-vel 26,70 millió bpd-re emelkedett, az egyik tag, Nigéria vezetésével, amely a kitermelést korlátozó belső kihívásokból lábadozik.

Az OPEC alacsonyabbra igazította termelési adatait, hogy reflektáljon Angola csoportból való kilépésére, amelyet Luanda a múlt hónapban jelentett be, és közölte, hogy decemberben az OPEC nyersolaj-kibocsátása a világ olajpiacának 26,5%-át tette ki.

Piaci részesedése a 2017-es 33%-ról csökkent a Reuters OPEC-adatokon alapuló számításai szerint az egymást követő termeléscsökkentések és néhány tag kilépése következtében, annak ellenére, hogy néhány további kis termelő csatlakozott. Az OPEC küldöttei háttérbe szorították a piaci részesedés kérdését, arra hivatkozva, hogy a csoport szerint a nem OPEC-tagok kínálatának növekedése lassulni fog, és a tagok piaci részesedése idővel helyreáll.

Címlapkép: Canva
Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!