Beszakadt a gáz ára

A földgáz ára az elmúlt hetekben 30 EUR/MWh körül hullámzik. A tartósan alacsony árat a rekord magas európai gáztározói szintek és a szokásosnál melegebb időjárás biztosítja. A március végi kiugrások Európa ellátási zavarának és az alacsony kontinentális megújulótermelésnek tudható.

Nagyot esett ma a földgáz európai referenciaára, a holland gáztőzsdén már közel 5 százalékos esést láthatunk. A gázár kilátásokról is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján. További részletek itt érhetők el.

Kimondottan heves árfolyammozgást láthatunk ma az európai gázpiacon, a holland TTF gáztőzsdén

MÁR 4,8 SZÁZALÉKKAL KERÜLT LEJJEBB A JEGYZÉS

és a kurzus már a kilowatt-óránkénti 28 eurós szint alatt jár.

A meredek lejtmenet többek között a bőségesen alakuló európai készleteknek köszönhető, de a kedvező időjárási kilátások és a bőséges kínálat is lefelé szorítja az árakat: jelentősen megnőtt a Norvégiából a kontinensre irányuló áramlás mértéke, miután átirányították a gázt a karbantartás alatt lévő Vesterled vezetékről, emellett stabilan alakul a cseppfolyósított földgáz áramlása is. Ezen felül a kezdeti hideg időjárási várakozások ellenére az április első hetére vonatkozó időjárási előrejelzések most az évszakos normák feletti hőmérsékletet vetítenek előre, ennek hatására is esik a gázár. Ahogy Európa közeledik a fűtési szezon végéhez, az árak várhatóan tovább csökkennek: a stabilizálódó norvégiai termelés és a növekvő napenergia-termelés mind olyan tényezők, amelyek valószínűleg enyhítik az árnyomást.

Címlapkép: Getty Images
Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!