Csökkenő földgázfelhasználás Európában

Decemberben a földgáz árak mellett a felhasználás is csökkent, Magyarország az előző év azonos időszakához képest 24%-kal fogyasztott kevesebbet, míg a piaci árak 60-70 EUR/MWh-át estek 2022 novemberéhez képest. A szabad LNG kapacitásokra a tavalyi év utolsó hónapjában nem volt nagy kereslet, így az EU-s földgázbehozatal 8%-kal tudott emelkedni a megelőző hónaphoz képest.

Decemberben az előző hónaphoz képest több importforrás érkezett Európába, a földgázbehozatal 8%-kal emelkedett. A szabad nemzetközi LNG forrásokért nem folyt a korábbi hónapokhoz hasonló kiélezett árverseny. A hazai földgázfelhasználás az előző évihez képest 24%-kal csökkent, a csúcsnapi felhasználás 503 GWh-t tett ki, amely 2014 óta a legalacsonyabb érték – állapítja meg Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal december havi földgázpiaci riportja.

2022 decemberében a spot árszintek 60-70 €/MWh-val csökkentek a megelőző hónap záró áraihoz képest. A 2023-as éves termék ára 40 %-kal csökkent, visszatérve a 2022 április-májusra jellemző 80 €/MWh körüli szintre.

Decemberben az orosz csővezetékes szállítás előző évinél 80%-kal volt alacsonyabb, az LNG import 44%-kal emelkedése a kieső orosz forrás 60%-át kompenzálta. Az orosz források aggregált csökkenésén belül a Török Áramlaton érkező orosz gázimport 7%-kal emelkedett.

Decemberben a hazai felhasználás (12,4 TWh) az előző évihez képest 24%-kal csökkent, a hőmérséklet korrigált fogyasztás 20%-kal volt alacsonyabb. A csúcsnapi felhasználás 503 GWh-t tett ki, amely 2014 óta a legalacsonyabb érték.

Az ellátásban a nettó import volumene 3,1 TWh volt. Ez jelentős (+23%) növekedés tavaly decemberhez képest, amikor átmenetileg nem érkezett Magyarországra hosszútávú szerződés keretében gáz, és ezért a tárolói ellátás dominált. A szokásos téli nettó importtól azonban lényegesen elmaradt a decemberi mennyiség, sőt még a novemberi alacsony szinthez képest is közel felére csökkent.

Novemberhez képest emelkedett a kitárolás szerepe az ellátásban. Decemberben 7,8 TWh nettó kitárolására került sor. Így a hazai tárolók 70,4%-os töltöttségi szinten, 48 TWh készlettel zárták a hónapot, ami 14,5 TWh-val volt magasabb a megelőző évi szintnél.

Az EU számos országában a keresletcsökkenés hatására tároló-kímélő ellátásra tértek át, így az aggregált európai tárolói készlet a hónap közepétől stagnált. A régió tárolóiban decemberben Ukrajna kivételével mindenütt magasabb volt a havi záró készletszint, mint a megelőző év azonos időszakában.

A MEKH decemberi piaci jelentése itt olvasható.

 

 

Címlapkép: Freepik

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!