Egyiptomból érkezhet cseppfolyósított földgáz Magyarországra

Stratégiai partnerségről szóló egyezményt kötött Magyarország Egyiptommal, amely magában foglalja a kölcsönös együttműködést nukleáris iparban, gazdaságban, oktatásban és energiaellátásban. Ezután bejelentésre került a vállaltközi tárgyalások a szóló hírek, miszerint a görög infrastruktúra fejlesztése után, 2026-től Magyarországra érkezhessen az egyiptomi LNG.

Stratégiai partnerségi megállapodás jön létre Magyarország és Egyiptom között, amelynek részét képezi a kölcsönösen előnyös együttműködés a nukleáris ipar, a felsőoktatás, a gazdaság és az energiaellátás területén is – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Kairóban.

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy több megállapodást is aláírnak a nap folyamán, ilyen például a nukleáris együttműködési egyezmény, amely az atomerőművek építése során gyűjtött tapasztalatok cseréjére, szakemberek képzésére, kölcsönös oktatási programokra fókuszál.

Emellett bejelentésre került, hogy vállalatközi tárgyalások indulnak egyiptomi cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlásáról, hogy azt a görögországi infrastruktúra fejlesztése nyomán 2026-tól be lehessen vonni a magyar ellátásba, így hozzájárulva hazánk energiabiztonságának garantálásához.

A külgazdasági és külügyminiszter továbbá kiemelte, hogy új szintre lép a kétoldalú gazdasági együttműködés, így arról is megállapodás fog születni, hogy a magyar vállalatok kedvezményes körülmények között használhassák termelő beruházások indítására a szuezi különleges gazdasági övezetet. Emellett tájékoztatása szerint kibővítik a felsőoktatási együttműködést is, és a nagy érdeklődésre tekintettel az eddigi évi 115-ről 200-ra bővítik az egyiptomi hallgatók számára fenntartott ösztöndíjas helyek

 

 

Címlapkép: Facebook

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!