Eldőlt: megvalósulhat Európa legnagyobb szén-dioxid megkötési projektje

A holland legfelsőbb bíróság jóváhagyta a „Porthos” projektet, mely a rotterdami kikötőben fog létesülni és Európa legnagyobb szén-dioxid-leválasztó és -eltározó létesítménye lesz. A telep a finomítókból és vegyiüzemekből származó CO2-kibocsátást az Északi-tenger alatti üres gázmezőkbe szállítja és sajtolja majd bele. Az üzem a tervek szerint 2026-tól kezdi el a munkát, segítségével az ország szén-dioxid kibocsátását 2%-kal csökkenti.

A holland legfelsőbb bíróság a környezetvédelmi aktivisták tiltakozása ellenére szerdai ítéletében engedélyezte a rotterdami kikötő területén Európa legnagyobb szén-dioxid megkötési projektjének megvalósítását. A projekt egy szén-dioxid-leválasztó és -tároló létesítmény lesz, és várhatóan mintegy 2%-kal csökkenti az ország éves CO2-kibocsátását.

A „Porthos” projekt a Royal Dutch Shell, az Exxon Mobil, az Air Liquide és az Air Products közös erőfeszítése. A tervek szerint ez lesz Európa legnagyobb szén-dioxid-leválasztó és -tároló létesítménye, mert a projekt keretében a finomítókból és vegyi üzemekből származó CO2-kibocsátást az Északi-tenger alatti üres gázmezőkre szállítják. Amint üzembe helyezik várhatóan 2026-tól, az előrejelzések szerint körülbelül 2%-kal csökkenti majd Hollandia éves CO2-kibocsátását.

Az előző év novemberében a bíróság aggodalmát fejezte ki, hogy a projektet fel kell függeszteni az európai környezetvédelmi előírások be nem tartása miatt. A projektet ellenző környezetvédelmi aktivisták azzal érveltek, hogy a Porthos építéséből származó nitrogén-oxid-kibocsátás negatívan hatna a közeli természetvédelmi területekre, és ezzel megsérti az európai jogot.

A BÍRÓSÁG AZONBAN AZ ÉPÍTKEZÉS FOLYTATÁSA MELLETT DÖNTÖTT, MIUTÁN A KORMÁNY ÁLTAL MEGRENDELT KUTATÁS KIMUTATTA, HOGY A TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEKRE GYAKOROLT HATÁS MINIMÁLIS ÉS ÁTMENETI LESZ.

A nagy iparágak szén-dioxid-leválasztását számos szakértő kulcsfontosságúnak tartja a holland kormány azon céljának eléréséhez, hogy 2030-ig 55%-kal csökkentsék az ilyen jellegű kibocsátásokat az 1990-es szinthez képest.

 

 

 

Címlapkép: Getty Images

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!