Greenergy Market Review – 2023 w47-48

Greenergy Market Review – 2023 w47-48

KŐOLAJ PIACI HÍREK

A Brent jegyzése a 47. hét folyamán csökkent, a vizsgált időszak első hetében a piacot az OPEC+ november 30-i ülése előtti termeléskorlátozásokról szóló hírek sem aggasztották. A 48. hét első felében az ár emelkedni kezdett, melyet a hét közepén egy nagyobb korrekció követett. Két napos esés után, a termék tőzsdei jegyzése 79,19 USD/hordón zárta a 48. hetet.

Brent kőolajár-USD/hordó, elmúlt 30 nap (Forrás)

A világ legnagyobb tengeri dízelolaj-exportőre, Oroszország decemberben várhatóan 28%-kal növeli vízi szállításait, novemberhez képest. Az export bővülés elérheti átlagosan a napi 681 ezer hordót, melynek döntő része a Balti- és Fekete-tengeri kikötőkből származik majd.

A 48. héten tartott OPEC+ ülésen 8 tagország közel napi 2,2 millió hordós (bpd) csökkentésről döntött a következő év első negyedévére vonatkozóan. A csökkentés a most is érvényes korlátozások meghosszabbítását is tartalmazza, így Szaúd-Arábia napi 1 millió, míg Oroszország napi 300 ezer hordós termelés visszavágását. 2024 első felében a moszkvai vezetést további napi 200 ezer hordós kitermelés visszaszorítást vezet be, ezentúl a maradék közel 700 ezer hordós csökkentés Algéria (51 000 bpd), Irak (211 000 bpd), Kazahsztán (82 000 bpd),

Omán (42 000 bpd), Kuvait (135 000 bpd) és az Egyesült Arab Emírségek (163 000 bpd) között oszlik meg.

Az OPEC+ ülés után többek között az is kiderült, hogy Brazília jövő év elejétől kezdve csatlakozik a Kőolaj- exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC), azonban kitermelés korlátozást nem fog alkalmazni. Sőt kőolaj produkcióját napi 3,8 millió hordóra tervezi növelni a következő években.

A 48. hét közepén a kőolaj jegyzések megugrottak, miután a viharos időjárás miatt a kazah és orosz fekete- tengeri kőolajszállítmányok megakadtak. A régióban uralkodó több napos vihar, becslések szerint 2 millió hordós export kiesést okozott.

Földgáz piaci hírek

A holland gáztőzsdén (TTF) a februári termék árfolyama a 47. héten kisebb lejtmenetet követően a hét végére újra megemelkedett. A következő hét nagy áreséssel indult, amelyet a hét második felében árnövekedés követett. A 48. hét utolsó kereskedési napján a termék jegyzése 43,933 EUR/MWh-án zárt.

TTF, február havi földgáz zsinórár (EUR/MWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

Az elmúlt két hétben a HUDEX is követte a TTF mozgását. A 48. hét végén az februári termék árfolyam 43,78 EUR/MWh-án zárt.

A 47. és 48. héten Európában tapasztalt hideg időjárás miatti gázfelhasználás növekedés sem dobta meg a földgázárakat. A kontinens gázellátásában november végén és december elején sem lehetett visszaesést látni, továbbá a közel 100%-os töltöttségű gáztározók is az árak mérséklődését támogatták.

Az idei év első 11 hónapjában az Európába importált amerikai LNG meghaladt a 45 millió tonnát, így kontinensünk túlszárnyalta a 2022-ben behozott mennyiséget. Éves szinten az Amerikából származó november havi cseppfolyósított földgáz behozatal 10%-os növekedést mutat.

Az amerikai LNG export novemberben elérte a 7,99 millió tonnát, mely az ország második legnagyobb havi eladott mennyiségének számít. A szállítmányok 68%-a Európába áramlott, mely 3%-os növekedést mutat az októberi arányhoz képest.

A 48. hét első felében Ausztrália egyik LNG termináljában meg állt a cseppfolyósított földgáz exportja, miután egy tankerhajó áramkimaradás miatt dokkolóban ragadt. A fennakadás több tartályhajó megrakodásának a késésével járt.

Villamos energia piaci hírek

A német villamosenergia tőzsdén (EEX) szintén hasonló trend volt tapasztalható, mint a TTF-en. A február havi villamosenergia árfolyama a 47. hét végétől kezdve emelkedett egészen a következő közepéig. A 48. hét második felében, aztán növekedés volt látható, az utolsó kereskedési napot 110,61 EUR/MWh-án zárta a termék jegyzése.

EEX, február havi villamosenergia zsinórár (EUR/MWh), elmúlt 30 nap (Forrás) 

A HUDEX záróárfolyam is az EEX-hez hasonló utat járt be a vizsgált időszakban. A 48. hét utolsó kereskedési napján a februári termék tőzsdei ára 124,84 EUR/MWh-n zárt.

A 47. héten a finn áramtőzsdén 10 órán át -203 EUR/MWh-ás átlagár alakult ki, miután a Kinect Energy áramszolgáltató tévedés miatt 5787 MW villamos energiát értékesített. A Nord Pool tőzsdén, így 14 órától egészen nap végéig ritkán látott árak alakultak ki, egyes órákban a minimumnak megszabott -500 EUR/MWh-ás szintet is elérte a tőzsde.

A francia energiaszolgáltató, EDF a 48. héten 1 milliárd euró értékű zöld nukleáris kötvénycsomag kibocsátásába kezdett. A vállalat a befolyt összegből a meglévő nukleáris egységeit fogja fejleszteni.

Az ENSZ idei évi klímavédelmi konferenciáján (COP28) 22 ország írta alá azt a nukleáris egyezményt, melyben a tagok 2050-ig megháromszorozzák nukleárisenergia termelő kapacitásukat a mostani szintekhez képest.

Októberben 1,6%-kal, 3577,5 GWh-ra csökkent a magyar villamosenergia-rendszer teljes bruttó áramfogyasztása az előző év azonos időszakához képest. Az országos felhasználás visszaesés, így már 17. hónapja tart, azonban a zuhanás mértéke októberben volt a legalacsonyabb.

CO2 kvóta hírek

A CO2 kvóta árfolyama a 47. hét második felétől 90 folyamatosan csökkent. A jegyzés a vizsgált időszak utolsó héten 75 EUR/MWh alá csúszott, mely  egy  éves  mélypontot jelent. A 48. hét utolsó kereskedési napját, 80 kisebb emelkedést követően 75,71 EUR/MWh-án zárta a termék.

A  szén-dioxid-kvóta  piacán  jelentős  árfolyamesés  volt  az európai feldolgozóiparban észlelet leépítések miatt. Továbbá a hó közepi mérések alapján az ipari aktivitások tovább csökkentek, azonban kisebb mértékben, mint az az előző időszakokban megszokott volt.

A CO2-kibocsátási engedélyek ára november végén emelkedett, miután az S&P gyors európai ipari mérései alapján, a PMI mutató hat hónapos csúcson volt. Ezentúl az európai földgáz referenciaárfolyama is 46 EUR/MWh körül stabilizálódott, mely tovább erősítette a kvóta árát.

CO2 kvóta árfolyama (EUR/tonna), elmúlt 30 nap (Forrás)

Gazdasági kitekintő

A 48. héten az Európai Bizottság megjelentette a kontinens villamosenergia-rendszerét érintő akció tervét. Az EB az elhatározással a 40 éves európai áramhálózatot kívánja feljavítani, hogy a mai technológiák zökkenőmentesen integrálódhassanak, továbbá a fogyasztói trendek is egyensúlyban legyenek a kínálattal. A bizottság számításai szerint Európa villamosenergia-felhasználása idéntől egészen 2030-ig 60%-kal fog nőni, az ipari, háztartási fűtés, az elektromos autók és különböző hidrogén projektek növekedése miatt. Emiatt több intézkedés is szükséges, amelyek a hálózat stabilitását és hatékonyságát növelik.

Összegzés

A terv hét fő csoportban különbözteti meg az áramhálózatot érintő intézkedéseket. Ezek között van a „közösérdekű projektek” (PCI) is, melyből az EB 161 darabot hirdetett meg, a tervek szerint ezek a megújulók, hidrogén és akkumulátor kapacitásokat futtatják majd fel. E mellett kiemelték a kontinensen belüli határmetsző- kapacitások bővítését is, a bizottság szerint 7 éven belül meg kell háromszorozni ezeket. A közlemény a hálózatbiztonságának megerősítését is hangsúlyozta, továbbá a digitalizációs intézkedéseket is. Az akció terv megvalósítására és az európai hálózat hatékonyságának növelésére a Bizottságnak 584 milliárd eurós költségvetésre lenne szüksége.

Egyes hazai erőművek villamos energia termelése (MW), elmúlt 30 nap (Forrás)
Magyar földgáztározók töltöttsége (TWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

Következő negyedévek árfolyamai

Villamosenergia

2024. I. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 116,73 EUR/MWh
2024. II. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 97,54 EUR/MWh
2024. III. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 112,92 EUR/MWh

Földgázenergia

2024. I. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 43,61 EUR/MWh
2024. II. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 43,23 EUR/MWh
2024. III. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 43,59 EUR/MWh

Források

 

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!