Greenergy Market Review – 2023 w49-50

Greenergy Market Review – 2023 w49-50

KŐOLAJ PIACI HÍREK

A Brent jegyzése a 49. hét túlnyomó részében csökkent, majd az utolsó kereskedési napon minimálisan megemelkedett. A következő hét első felében 6 hónapos mélypontra csökkent az európai kereskedésű kőolaj ára. Az 50. hét utolsó kereskedési napját 76,78 EUR/MWh-án zárta a Brent árfolyama.

Brent kőolajár-USD/hordó, elmúlt 30 nap (Forrás)

Az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége (EIA) 4,3 millió hordós készlet csökkenésről számolt be a 49. hétre vonatkozóan. Ez az előző héthez képest 300 ezer hordós visszaesést jelent.

Az IEA decemberi riportjában arról ír, hogy Oroszország novemberi kőolajértékesítésből származó bevételei jelentősen, 17%-kal visszaestek az előző havi értékhez képest. A csökkenés nem csak pénzügyileg volt mérhető, az ügynökség szerint az ország vízi olajszállításai napi 200 ezer hordóval estek vissza októberhez képest. A volumen csökkenés oka a fekete-tengeri több napos vihar volt.

Az 50. hét második felében áremelkedés volt látható, mely részben a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) decemberi kőolajipari riportjának tudható be. Az IEA ugyanis napi 1,1 millió hordóra növelte kőolajkeresleti előrejelzését, mely 130 ezerrel több az előző havi várakozáshoz képest.

Az 50. héten a gyenge dollár hozzájárult a kereskedés felélénküléséhez és ezáltal az árak növekedéséhez. E mellett az amerikai jegybank (FED) belengette a jövő évben várható kamatláb csökkentést, mely várhatóan a világ legnagyobb kőolajfelhasználójának a fogyasztását erősíti.

Földgáz piaci hírek

A holland gáztőzsdén (TTF) a februári termék árfolyama a 49. és 50. héten kisebb törésekkel, de folyamatosan csökkent. December közepére a 2024-es második havi termék árfolyama idei mélypontra esett. Az 50. hét utolsó kereskedési napján a termék jegyzése 33,546 EUR/MWh-án zárt.

TTF, február havi földgáz zsinórár (EUR/MWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

Az elmúlt két hétben a HUDEX is követte a TTF mozgását. A 50. hét végén az februári termék árfolyam 33,16 EUR/MWh-án zárt.

A 49. és 50. héten a szokásosnál melegebb időjárás és a 90% feletti kontinentális gáztározói szintek támogatták a földgáz jegyzések mérséklődését. A következő havi TTF termékek mind, 35 EUR/MWh körül zártak a vizsgált időszakban.

A 49. hét végén megkezdte működését a bolgár-szerb interkonnektor, amely lehetőség nyújt Szerbia számára az orosz gáztól való függőség megszüntetésére. A gázvezeték 1,8 milliárd köbméter éves kapacitással rendelkezik, így a bolgárok éves gázfogyasztásuk 60%-át akár erről a vezetékről biztosíthatják, azeri- és görög LNG-kikötőkből származó földgázból.

Lengyelország tárgyalásokat folytat a cseh, szlovák és magyar partnerekkel LNG földgáz kapacitás lekötéséről. A Gdansk-ban épülő második úszó földgáztároló és újragázosító egység (FSRU) még nem rendelkezik hivatalos export lekötéssel, így pár hónapja még kérdéses volt az új üzem megépítése. Ennek ellenére a lengyel klímaügyi miniszter szerint akkor is megépíthető az egység, ha még most nem rendelkeznek szerződéssel, ugyanis a tárgyalások az országokkal tovább folytatódnak. Az FSRU telep bővítésének befejezése, így 2028-ra várható, mely Lengyelország számára évi 4,5 milliárd köbméter gázexportot tesz lehetővé.

Az 50. héttől kezdődően Bulgária feladja orosz gázra vonatkozó energia hozzájárulási díját. Az októbertől érvényes rendelet, a Gazprom-ot kötelezte a 20 levás „különadó” megfizetésére, minden Bulgáriába be- vagy átmenő MWh-ra gáz után. A bolgár kormány továbbá hozzátette, habár most felfüggesztették a hozzájárulási díj alkalmazását, a jövőben nem zárkóznak el egy közös, európai orosz gázt érintő szankciótól.

Villamos energia piaci hírek

A német villamosenergia tőzsdén (EEX) szintén hasonló trend volt tapasztalható, mint a TTF-en. A február havi villamosenergia árfolyama a 49. hét közepétől folyamatosan esett. Az 50. hét az utolsó kereskedési napot 95,09 EUR/MWh-án zárta a termék jegyzése.

EEX, február havi villamosenergia zsinórár (EUR/MWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

A HUDEX záróárfolyam is az EEX-hez hasonló utat járt be a vizsgált időszakban. A 50. hét utolsó kereskedési napján a februári termék tőzsdei ára 99,94 EUR/MWh-n zárt.

Az 50. héten az Európai Bizottság jóváhagyta Németország számára az RWE számára kifizetendő 2,6 milliárd eurós támogatást, amely a lignittüzelésű erőművek idő előtti bezárásának kompenzálására szolgál.

2024-től a szerb, szlovén és magyar áramtőzsde egy közös, regionális áramtőzsdévé integrálódik, derült ki a 49. heti Energiaügyi Minisztériumi közlönyből. A konglomerátum tulajdonosai a három ország hálózatirányítója és az elszámolásért felelős EPEX SPOT lesz.

A magyar kormány enyhíti a szélerőművek telepítésének szabályait. A lakóterülettől számított védőtávolság 700 méterre csökken, ez alól a nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosággal bíró ipari projektek kivételt képeznek, ezeknél a védőzóna sugara változhat. Továbbá a magas szélenergiaintenzitású területek is meglesznek különböztetve, gyorsabb telepítési eljárással.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az 50. héten jelentette meg jövő évtől alkalmazandó nem lakossági fogyasztókra vonatkozó rendszerhasználati díjszabását. A MEKH közleménye szerint az átviteli díj átlagosan 30%-kal, míg az elosztási díjak feszültségtől függően, 7-68%-kal fognak csökkeni január elsejétől.

CO2 kvóta hírek

A CO2 kvóta árfolyama a 49. hét elejétől folyamatosan csökkent. A jegyzés a vizsgált időszak utolsó  kereskedési napján 70 EUR/MWh alá csúszott, mely egy éves mélypontot jelent. A termék az 50. hét utolsó kereskedési napját, kisebb csökkenést követően 69,22 EUR/MWh-án zárta.

A szén-dioxid-kibocsátási engedély árfolyamának csökkenése a továbbra is gyenge európai feldolgozóipar miatt volt. Az S&P PMI index novemberben újra mínuszos értéket mutatott, amellyel így folytatódott a most már 17 hónapja tartó negatív trend.

CO2 kvóta árfolyama (EUR/tonna), elmúlt 30 nap (Forrás)

Gazdasági kitekintő

Dubajban tartotta idén az ENSZ a klímavédelmicsúcsát (COP28). A közel kéthetes eseményen több téma is asztalra került, ezek között volt, a környezetvédelmi elhatározások, a fosszilis tüzelőanyagok, nukleárisenergia, megújulók. Az esemény végén megkötött ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye (UNFCCC) kimondja a fosszilis anyagokról való igazságos, rendezett és méltányos „átállásra”, mely kifejezéssel több országnak is baja volt. Szerintük az átallás nem elég drasztikus kifejezés és kedvezőbb az fosszilisenergia kitermelőknek, mintsem az éghajlatnak.

A COP28, így nagyobb világgazdaságot befolyásoló elhatározás vagy úttörő újítások nélkül telt el. Klímavédelmi célokat támogatva 85 milliárd dolláros finanszírozási kötelezettségvállalást tettek, ami a zöldtermelők tekintetében kedvező lehet.

Összegzés

A 2023-as évet az energiapiac az eddig megszokott módon zárja. Az árfolyamokat az időjárás, készletek, fogyasztási szokások mozgatják. A földgáz jegyzések csökkenését a melegebb időjárás támogatja, továbbá a 90%-nál magasabb gáztározói szintek. Az áramárak követik a földgázpiaci trendeket, e mellett az év végi leállások is a villamos energia jegyzéseket diszkontálják. A kőolaj tekintetében a piaci szereplők derűsen látják a 2024-es évet, a nagy szervezetek mind kereslet élénkülésre számítanak, amely már most meglátszik az árakban. Összeségében elmondható, hogy az év végére a fosszilis termékek árai mind féléves vagy ahhoz közeli szinteken zártak.

Egyes hazai erőművek villamos energia termelése (MW), elmúlt 30 nap (Forrás)
Magyar földgáztározók töltöttsége (TWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

Következő negyedévek árfolyamai

Villamosenergia

2024. I. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 95,05 EUR/MWh
2024. II. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 81,83 EUR/MWh
2024. III. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 98,93 EUR/MWh

Földgázenergia

2024. I. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 33,13 EUR/MWh
2024. II. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 34,5 EUR/MWh
2024. III. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 33,84 EUR/MWh

Források

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!