Greenergy Market Review – 2024 w23-24

Greenergy Market Review – 2024 w23-24

KŐOLAJ PIACI HÍREK

A Brent jegyzése a 23. héttől kezdve egészen a vizsgált időszak végéig emelkedett. A meredek emelkedés után az európai kereskedésű kőolaj jegyzése 82,62 USD/hordón zárta a 24. hetet.

Brent kőolajár-USD/hordó, elmúlt 30 nap (Forrás)

Az OPEC+ legutóbbi ülésén, arról döntött több vezető ország, köztük Oroszország is, hogy az együttesen napi 2,2 millió hordós önkéntes kőolajkitermelésüket októbertől kezdve 12 hónap alatt fokozatosan kivezetik. Ezzel párhuzamosan a találkozón a Szervezet a napi 3,66 milliós kitermelési korlátozását meghosszabbította 2025 év végéig. A vegyes döntések után az olajárakban növekedést lehetett tapasztalni.

A 23. héten az Európai Központi Bank kamatcsökkentést jelentett be, mely várhatóan keresleti fellendülést fog okozni a kontinensen. A Brent árfolyamát a bejelentés pozitívan érte, továbbá a piaci szereplők az amerikai kamat visszavágásban is reménykednek.

A 23. héten az amerikai nyersolajimport elérte 6 éves csúcsát. Az ország napi 8,304 millió hordó olajat vásárolt, főképp Kanadából és Mexikóból. A világ egyik legnagyobb kőolajfelhasználójának keresleti növekedése a nyári szezon előtt pozitív bizakodásra ad okot a kereskedők számára.

Földgáz piaci hírek

A holland gáztőzsdén (TTF) a júliusi termék árfolyama a 23. héten permanensen növekedett. A következő héten nagyobb megugrást követően kisebb esést lehetett tapasztalni. A 24. hét utolsó kereskedési napját 35,36 EUR/MWh-án zárta a fronthavi termék jegyzése.

TTF, július havi földgáz zsinórár (EUR/MWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

Az elmúlt két hétben a HUDEX is követte a TTF mozgását. A 24. hét végén az júliusi termék árfolyam 35,59 EUR/MWh-án zárt.

A norvég gázexport Nagy-Britannia felé a 23. héten helyreállt, így a szállítás újra elérte a 22 millió köbméteres szintet. A kiesések utáni fellendülést a gázárakban is érezni lehetett.

A 24. hét elején a német energiaszolgáltató Uniper bejelentette, hogy felmondja hosszú távú, a következő évtizedig közepéig érvényes gázszerződését a Gazprommal. A szerződés felbontásra egy stockholmi választottbíróság adott jogot, miután az orosz cég nem teljesítette a vállalat gázszállítást 2022 nyarától kezdve, továbbá 13 milliárd eurós kártérítésnek is helyt adott.

Ukrajna nem kívánja meghosszabbítani a decemberben lejáró orosz gáztranzit szerződését a Gazprommal. Európa és Ukrajna ezért Azerbajdzsánt kérte fel, hogy Közép-Európa továbbra is vezetékes földgázhoz jusson egy alternatív szerződés segítségével.

Az MVM a 23. héten jelentette be, hogy termelési megosztási megállapodás keretén belül 5%-os részesedést szerzett az azeri Shah Deniz földgázmezőn és 4%-os részesedést a hozzá kapcsolódó gázértékesítő vállalatban. A Shah Deniz a világ egyik legnagyobb lelőhelye, a Kaszpi-tenger mélytengeri talapzatából a mező évente 29 milliárd köbméter földgázt és 60 millió hordó kondenzátumot képes kitermelni.

Villamos energia piaci hírek

A német villamosenergia tőzsdén (EEX) a júliusi termék jegyzése ellentétesen mozgott, mint a TTF fronthavi árfolyama.  Az elmúlt két hétben az egyik legnagyobb energia tőzsdén az áramárak nagyobb letörés után pár eurós szint között hullámoztak. A 24. hét utolsó kereskedési napját 75,95 EUR/MWh-án zárta a termék.

EEX, július havi villamosenergia zsinórár (EUR/MWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

A HUDEX záróárfolyam is az EEX-hez hasonló utat járt be a vizsgált időszakban. A 24. hét utolsó kereskedési napján a júliusi termék tőzsdei ára 85,06 EUR/MWh-n zárt.

Az Energiaügyi Minisztérium adatai szerint június elejére Magyarországon 6500 MW-nyi naperőmű üzemelt. Ennek nagyrészét, 3568 MW-ot az ipari méretű erőművek tették ki, míg a háztartás méretű kiserőművek (HMKE) 2482 MW-ot. A minisztérium új kategóriát is publikál, így már a magyar saját célra termelő erőműveket növekedését is nyomon lehet követni ezentúl, ezek teljes beépített kapacitása 407 MW-ra rúgott.

CO2 kvóta hírek

A CO2-kvóta árfolyama a nyár eleje óta szinte folyamatosan csökken, melynek fő hajtóereje a rossz európai termelékenység. A 24. hét utolsó kereskedési napját 68,53 EUR/tonnás szinten zárta az EUA jegyzése.

Áprilisban az euróövezet ipari termelés 0,3%-kal csökkent az előző hónaphoz képest.  Márciusban kisebb fellendülést mértek, melynek tovább folytatását várták előzetesen a szakértők. Éves szinten áprilisban 3%-kal esett vissza az ipari aktivitás a kontinensen, ami az EUA árfolyamán is érezhető volt.

CO2 kvóta árfolyama (EUR/tonna), elmúlt 30 nap (Forrás)

Gazdasági kitekintő

Az LNG után egyre nagyobb a kereslet világszerte. Már idén az első két hónapban globálisan 3,7%-kal nőtt a vásárolt cseppfolyósított földgáz mennyisége az előző évi időszakhoz képest. A termelési oldalon is érzékelhető a növekedés, a mostani és leendő beruházások miatt a nemzetközi LNG-termelés 35-50%-kal fog nőni. Ezek együttes értéke 438 milliárd dollár, mely a gázfeldolgozás és cseppfolyósítási beruházások várható mértékének 40%-a. A kereslet főképp három régióra összpontosul majd, Dél-Ázsiára, Dél-Kelet Ázsiára és Európára, a verseny, így a három régió között éles lesz majd, amit mármost is lehet érezni, miután Ázsiában az LNG-t pár eurós felárral kereskedik, mint kontinensünkön. A keleti fogyasztás növekedés a szénről gázra való átállással lehet magyarázni, továbbá a globális megújuló növekedés miatt is nagyobb szükség lesz az országoknak a gázra, hogy energia rendszerüket stabilan tudják tartani.

Összegzés

Kínában a szállítmányozásban már nemcsak a dízelüzemanyag az egyetlen energiaforrás, idén minden harmadik új teherautó LNG üzemű volt, melyeknek elterjedése várhatóan drasztikus lesz a régióban. Az egyik legnagyobb gazdaságban kialakuló trend miatt az LNG már nemcsak az energiatermelésben lehet létfontosságú, de az olaj eddigi szerepét is gyengítheti majd.

Hazai villamos energia termelés és gáztárolói szintek

Egyes hazai erőművek villamosenergia-termelése (MW), elmúlt 30 nap (Forrás)
Magyar földgáztározók töltöttsége (TWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

Következő negyedévek árfolyamai

Villamosenergia

2024. III. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 86,83 EUR/MWh
2024. IV. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 102,12 EUR/MWh
2025. I. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 109,53 EUR/MWh

Földgázenergia

2024. III. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 35,93 EUR/MWh
2024. IV. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 39,57 EUR/MWh
2025. I. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 40,32 EUR/MWh

Források

 

 

 

 

 

 

 

 

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!