Elképesztő összeget költ rá Bécs, hogy földgázmentes legyen

A Wien Energie az elkövetkező öt évben több mint egymilliárd eurót fektet be különböző projektekbe, hogy függetlenné válhasson a földgáztól.

„Csak befektetésekkel juthatunk ki a válságból. Az elkövetkező években teljesen átalakítjuk Bécs energiaellátását: minden egyes euró, amit felhasználunk hosszú távon függetlenséget, klímavédelmet és árstabilitást hoz a bécsieknek”

– mondta Michael Strebl, a Wien Energie ügyvezető tanácsának elnöke annak kapcsán, hogy Ausztria legnagyobb energiaszolgáltatója 2027-ig összesen 1,29 milliárd eurót fektet be, hogy fokozatosan függetlenné válhasson a fosszilis energiahordozóktól.

Ez jelenlegi árfolyamon 493 milliárd forintnak felel meg. Összehasonlításul: Budapest költségvetésében a kiadási oldal 2022-re 410,8 milliárd forint. Ez persze egyetlen év, Bécs pedig 5 év alatt költi a fenti fejlesztési forrást, de ebből is látszik, óriási projektről van szó.

Erre költenek:

  • 625 millió eurót hőtermeléssel kapcsolatos projektekbe,
  • 334 millió eurót a megújuló áramtermelés további kiépítésére,
  • 90 millió eurót a környezetbarát hűtésre,
  • 160 millió eurót digitalizációra, e-mobilitásra és telekommunikációra,
  • 90 millió eurót az ellátás biztonságának további fejlesztésére fordítanak.

 

Napelemek és naperőművek

A Wien Energie a napenergia hasznosítása terén látja a legnagyobb fejlődési potenciált. Jelenleg négyszáz projektet vizsgálnak, amelyek összteljesítménye 600 megawatt. Ezek között egyaránt találhatók tetőre telepített napelem-rendszerek és 10 megawattos projektek a város vonzáskörzetében. A cél mindenesetre az, hogy 2022 során a telepített napelemek terén átlépjék a 100 megawattos álomhatárt.

A Wien Energie jelenleg 320 naperőművet és napelem-rendszert üzemeltet Bécsben és környékén, amelyek összteljesítménye 85 megawatt. A cég 2021-ben 150 százalékkal növelte a napenergia segítségével előállított áram mennyiségét.

 

Milyen a zöld távhő?

A távhőnek szintén kulcsszerepet szánnak a város dekarbonizációjában: 2040-re Bécs hőigényének 56 százalékát távhő segítségével szeretnék fedezni. Természetesen a hőtermelés terén is az alternatív megoldásokban – a földhő és a környezeti hő felhasználásában – látják a jövőt.

2021-ben az előállított távhő 23,6 százaléka már megújuló forrásból származott és tizenötezer lakást valamint százhúsz vállalati ügyfelet kötöttek rá a távhőhálózatra. Ezen a területen is a lokális, kisebb városrészek hőellátását biztosító megoldások kidolgozására koncentrálnak.

A Wien Energie egyébként is nagy hangsúlyt fektet a kutatásra és a zöld megoldásokra, amelyek középpontjában jelenleg a hidrogén áll. 2022-ben kezdik meg az első elektrolízis üzem építését és átalakítják a donaustadti erőmű egyik gázturbináját is, hogy kísérleti jelleggel zöldhidrogént keverhessenek a gázhoz. De kutatják a zöld gázok és a hulladékból keletkező anyagok lehetséges hasznosítását is, illetve a különböző tárolási technológiákat.

 

 

Címlapkép: Wien Energie

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!