Emelkednek az olajárak az amerikai stratégiai olajkészletek visszatöltéséről szóló hírekre

A tavalyi évben az USA stratégiai kőolajkészletei közel 40 éves minimumra estek vissza. Az amerikai kormány legutóbbi bejelentése alapján ezeket újra fogja tölteni a közeljövőben, amennyiben az árak ismét mérséklődnek. A bejelentés hatására azonban a globális árak újból megugrottak.

A Biden adminisztráció tervei szerint hamarosan, remélhetőleg a mostanihoz képest alacsonyabb árakon megkezdődhet az Egyesült Államok stratégiai kőolajkészleteinek (SPR) visszatöltése – közölte Jennifer Granholm, amerikai energiaügyi miniszter.

A Reuters információi szerint eredetileg nagyjából a 67-72 dolláros hordónkénti szinteken tervezték volna elkezdeni a visszatöltést, az OPEC+ tagországok napi több mint egymillió hordós termeléscsökkentésének hatására azonban jelentősen megemelkedtek az olajárak az elmúlt hetekben.

Az amerikai stratégiai kőolajkészletek a tavalyi évben 1983 óta nem látott mélypontra süllyedtek, miután az orosz-ukrán háború kitörését követően számottevő készletmennyiséget szabadított fel a Biden adminisztráció a világpiaci árak stabilizálása érdekében.

Ez felgyorsította a szennyezettebb energia felhasználását egy olyan időszakban, amikor a vállalatok és a vezető kormányok is a tisztább üzemanyagokat kívánják előnyben részesíteni, Granholm szerint azonban a mostani helyzet csupán átmeneti.

A Biden-kormányzat csökkenteni akarja az olyan országoktól, mint Kína, való függőséget a tisztább technológiákhoz, például az elektromos járművekhez szükséges kritikus ásványi anyagok feldolgozásában

– mondta Granholm, aki hozzátette, hogy a Biden-kormányzat inflációcsökkentő törvényeinek meghozatalakor figyelembe vették, hogy ösztönözzék a tiszta energia termelését az Egyesült Államokban

A globális benchmarknak számító Brent típusú kőolaj ára jelenleg ma 2, idén pedig 4,2 százalékos emelkedésben van.

 

 

Címlapkép: Getty Images

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!