Erőmű méretű akkupakk építésére kaptak zöld jelzést

A dán Orsted jóváhagyást kapott a világ első erőmű méretű akkumulátorának megépítésére. Kelet-Anglia partjainál a Hornsea 3 projekt keretein belül egy 2,4 GW teljesítményű vízi szélerőmű fog megépülni és a melle tartozó akkumulátor. Az ekkora energiatároló segítségével a termelés és fogyasztás közötti ingadozásokat is könnyebben kivédhetik.

Az Orsted, a világ egyik, elismerten a fenntartható fejlődés élmenőjének számító cége lehet az építője az első olyan európai akkumulátorállomásának, amely erőművi szintű teljesítményre lesz képes. A termelő erőmű helyszíne adott, a dán vállalat pedig most megkapta a jóváhagyást, hogy a kelet-angliai partoknál épülő Hornsea 3 tengeri szélerőműhöz illeszthető, annak teljesítményét eltárolni képes állomást álmodjon meg.

A ReCharge jelentése szerint az energiatároló rendszer azt a célt szolgálja majd, hogy az elkészültekor 2,4 GW teljesítményre képes Hornsea 3 fölös energiáját ideiglenes eltárolja, és így a villamosenergia termelés és fogyasztás közötti aszinkronitást kevesebb veszteséggel csillapítani tudja. Az északi-tengeri termelő platformot is az Orsted építi. A most kiadott tervezési engedély pedig arra szól, hogy az offshore szélerőmű szárazföldi alállomásával közösen telepíthessenek majd közüzemi szintű, lítium-ion akkumulátoros technológiával működő energiatároló infrastruktúrát.

Az egyelőre nem publikus, hogy a kelet-angliai Swardestonba pontosan milyen töltési és kisütésű méretű akkupakkot telepítenek majd; az Orsted ezzel kapcsolatban egyelőre csupán annyit közölt, hogy az energiatároló rendszert 32 ezer négyzetméteres területre fogják installálni.

A tiszta energiára való átállás során a tárolás kulcsfontosságú eleme egy intelligensebb, rugalmasabb energiarendszernek. Miután megkaptuk a tervezési engedélyt, továbbra is a helyi érdekelt felekkel és kiválasztott beszállítóinkkal együtt dolgozunk a tervek véglegesítésén” – közölte a cég a ReCharge kérdésére. A tervezési engedély kiadásának egyébként nem volt különösebb akadálya, a South Norfolk Council illetékesei csupán néhány tűzbiztonsági paramétert pontosíttattak.

Offshore szélenergia platform az Északi-tengeren (forrás: Orsted)

A világelső
A dániai központtal működő multicéget 2020-ban a világ legfenntarthatóbb vállalatává választották meg, ami azért is nagy teljesítmény, mert alig nyolc évvel korábban, onnan indult, hogy Dánia legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójaként lecsapott egy fiatal menedzserre. Henrik Poulsen pedig – aki korábban a LEGO újjáélesztésében is segédkezett – jött, látott és győzött: 2012-2020 között megépítette a világ legjobb cégét, majd felmondott. Az Orsted a dekarbonizációs technológiák, illetve a szélenergia befektetéseket tekintve vált egy évtized alatt világszinten is meghatározó szereplővé. Ázsiában és Észak-Amerikában is, ahogyan az Egyesült Királyságban is a tengeri szélenergia projektek egyik nagy és ambiciózus építőcége. A legújabb „skalpjuk” Svédországban van, ahol éppen további 3 GW offshore szélerőművi beruházásra jelentkeztek – a meglévő 15 GW mellé.

Az Orsted az Egyesült Királyságban most zöld utat kapott elképzelését jelenleg a világ egyik legambiciózusabb tervének tartják. A Hornsea 3 pedig az egyik kulcseleme az Egyesült Királyság azon elképzeléséhez, hogy a szigetország 2030-ra a jelenlegi mintegy négyszeresével, 50 GW szélenergia termelő kapacitással rendelkezzen.

 

 

Címlapkép: Orsted.com

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!