Fontos nemzetközi megállapodás született a tengeri szélenergiáról

Dánia, Belgium és Hollandia kormányfője, valamint Németország kancellárja szerdán megállapodást írt alá az Északi-tenger szélenergia termelésének bővítéséről.

A dániai Esbjerg kikötőben tartott tanácskozáson részt vett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is.Az Esbjergi Nyilatkozat célja, hogy a négy ország megnégyszerezze a szélenergia termelést a tengereken felállított berendezésekkel 2030-ra, majd azt tovább növelve 150 gigawattra bővítsék 2050-re. Ez már akár 230 millió európai háztartás tiszta áramellátására lesz elegendő.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök azt mondta, hogy a megállapodás több ezer munkahelyet, zöldebb és biztonságosabb jövőt teremt. A találkozón részt vevő Robert Habeck német gazdasági miniszter pedig egyebek között kiemelte: ez is egyike azoknak a lépéseknek, amelyekkel Európa csökkentheti gázimport függőségét.

 

 

Címlapkép: Getty Images

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!