Hatalmas ásványianyag-készletet fedeztek fel Norvégiában – Akár a következő 50 év akkumulátorainak és napelemeinek ellátását is biztosíthatja

Hatalmas foszfátlelőhelyet fedeztek fel Norvégia délnyugati részén. A foszfát gazdag foszforban, mely az akkumulátor-, napelem és műtrágya gyártás egyik elengedhetetlen alapanyaga. A lelőhely 70 milliárd tonna ércet rejthet, számítások szerint ekkora mennyiségből az előbb említett ágazatok 50 évig működhetnének. Európa számára ez a felfedezés jó időben jött, ugyanis a foszfor piac kínálata szűkös.

A skandináv országban felfedezett értékes érc a jelek szerint évtizedekre mérsékelheti a foszforhiányt.

 

A Norvégia délnyugati részén felfedezett hatalmas foszfátlelőhelyek elég nagyok lehetnek ahhoz, hogy legalább 50 évig ellássák az elektromos járműveket, a napelemeket és a műtrágyagyártást – írja az Euronews Green.

Az értékes ércet 2018-ban fedezte fel a Norge Mining, majd májusban hozta nyilvánosságra, hogy 70 milliárd tonna nyersanyagot talált.

A foszfát gazdag foszforban, amely számos zöld technológia, valamint a műtrágya kulcsfontosságú összetevője. A felfedezés kulcsfontosságú időpontban történt, amikor Európa éppen ellátási problémákkal küzd.

 

Foszfáthiányra figyelmeztet az EU

2012-ben Hága jelentést adott ki, amelyben a közelgő foszfáthiányra figyelmeztetett. A kémiai anyag legnagyobb lelőhelye Oroszország kezében van, de az orosz-ukrán háború óta a behozatalt korlátozzák.

Marokkó, Kína, Irán és Szíria is nagy lelőhelyekkel rendelkezik, de a háborúnak még mindig kihatása van erre, ami a műtrágya árának emelkedésében mutatkozik meg.

„Sokkal hatékonyabban kell alkalmaznunk a foszfort. Ha nem így teszünk, akkor súlyos nehézségekkel kell szembenéznie a világnak” – mondta Phil Haygarth, a Lancaster Egyetem professzora a The Guardian lapnak.

A Bristoli Egyetem professzora, Penny Johnes még nyersebben fogalmazott, szerinte „foszfor nélkül nincs élet a Földön.”

A foszfát alapú műtrágya nélkülözhetetlenné vált a globális élelmiszertermelés biztosításához. A foszfát megfogyatkozása azonban összefüggésbe hozható a halállományt veszélyeztető és a bolygót felmelegítő metánt termelő algavirágzással is.

A Norvégia délnyugati részén felfedezett hatalmas foszfátlelőhelyek elég nagyok lehetnek ahhoz, hogy legalább 50 évig ellássák az elektromos járműveket, a napelemeket és a műtrágyagyártást. (Fotó: Canva)

 

Norvégia egy évszázadra elegendő foszforral rendelkezik

A Skandináviában talált új lelőhelyek elméletileg akár 50 évig is elláthatnák a globális keresletet az akkumulátorok és napelemek iránt – erősítette meg a Norge Mining.

A felfedezést követően Jan Christian Vestre, Norvégia kereskedelmi és ipari minisztere azt mondta, hogy Norvégiának kötelessége kifejlesztenie „a világ legfenntarthatóbb ásványi nyersanyagiparát”.

Ez azonban nem lesz kis feladat, hiszen a világgazdaság évente 45 millió tonna foszfort használ fel. A bányászatot követően az érc foszforsavvá dolgozható fel, és számos felhasználási területet, többek között lítium-vas-foszfát akkumulátorokat és állati takarmányt biztosít.

 

Egy jelentős felfedezés

„Amikor Európában találunk egy ilyen nagyságrendű forrást, akkor az igen csak jelentősnek mondható. Úgy gondoljuk, hogy az általunk kitermelhető foszfor fontos lesz a Nyugat számára – autonómiát biztosíthat” – tette hozzá Michael Wurmser, a Norge Mining alapítója és vezérigazgató-helyettese.

A foszfor finomítása azonban nagyon intenzív szén-dioxid kibocsátással jár, részben ezért is volt az elmúlt években kevés a termelés Európában.

A Norge Mining a termelés környezeti hatásainak ellensúlyozására szén-dioxid-leválasztást és -tárolást tervez, bár e technológiák hatékonyságát gyakran megkérdőjelezik.

Továbbá, nem csak foszfátot fedeztek fel a helyszínen. A kritikus nyersanyagok közül a titán – amelyet gyakran használnak ízületi pótlásokhoz és repülőgépek építéséhez – és a vanádium – amelyet az acél erősítésére használnak – nagy lelőhelyei is jelen voltak.

 

 

Címlapkép: Freepik

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!