Hatalmas lépésre készül Oroszország: komoly árcsökkenés jöhet a benzinkutakon

Oroszország még szeptember második felében vezette be a dízel- és benzinexport tilalmát, hogy a hazai üzemanyagárakat mérsékelni, az ellátást pedig biztosítani tudja. Ezt október első hetében a kormány részben enyhítette, kőolajvezetéken történő gázolajexportjának újbóli engedélyezésével. Egyes iparági források szerint most akár maradék vízi- és másfajta üzemanyagexport korlátozások feloldása is megtörténhet.

Oroszország arra készül, hogy feloldja a dízel- és benzinexportra vonatkozó összes fennmaradó korlátozást – értesült a Reuters.

A lapnak nyilatkozó három iparági bennfentes szerint az orosz kormány arra utasította az üzemanyaggyártókat, hogy készüljenek fel a dízel- és benzinre vonatkozó összes fennmaradó exportkorlátozás megszüntetésére.

Oroszország, amely a világ vezető tengeri dízel-exportőrének számít, szeptember 21-én tiltotta be az üzemanyag-exportot, hogy ezzel próbálja kezelni a hazai árak emelkedését és az ellátási hiányt. Október 6-án a kormány enyhített e korlátozások egy részén, engedélyezve a gázolaj csővezetékeken keresztül történő exportját, miközben fenntartotta a benzinexportra vonatkozó intézkedéseket.

Nikolaj Sulginov energiaügyi miniszter szerdán jelezte, hogy az ország fontolgatja a bizonyos benzintípusokra vonatkozó exporttilalom feloldását.

EGY OROSZ OLAJVÁLLALAT NÉVTELENÜL NYILATKOZÓ KÉPVISELŐJE ELÁRULTA, HOGY A TERMELŐKET ARRÓL TÁJÉKOZTATTÁK, HOGY A JÖVŐ HÉTTŐL ÚJRAINDUL AZ EXPORT.

Egy másik iparági bennfentes megerősítette a Reuters információit.

Ezen ígéret fényében felállítottunk egy exportmenetrendet és egy finomítási tervet”

– mondta a forrás, aki szintén névtelen akart maradni.

A gázolaj Oroszország legnagyobb kőolajtermék-exportja, tavaly mintegy 35 millió tonnát exportáltak belőle. Ennek a mennyiségnek közel háromnegyedét csővezetéken keresztül szállították. Ezen kívül Oroszország 2022-ben 4,8 millió tonna benzint exportált.

 

 

Címlapkép: Reuters

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!