Durvul a bolgár gázhelyzet, amire Magyarországnak is figyelnie kell

A gázkereskedőktől október végi határidővel kérte be a bolgár hatóság a tizedik havi kereskedett orosz gáz mennyiségét, hogy megtudják állapítani az oroszországi gázra vonatkozó adó mértékét. Az október közepén behozott törvény minden megawattóra után 10 eurónak megfelelő leva befizetését írja elő, mely jelentős adótehernek bizonyul. Bulgária szigorúan tervezi betartani a fizetési kötelezettséget, melynek elmulasztása a gázszállítások leállását is eredményezheti.

Kiküldött a bolgár gázhálózat üzemeltetője, a Bulgartransgaz, tegnap egy levelet a gázkereskedőknek, amelyben máig adott határidőt arra, hogy jelezzék: mennyi orosz gázzal kereskedtek október végéig, és ha erre nem válaszolnak, akkor az összes általuk forgalmazott gázt orosz eredetűnek fogja tekinteni a Bulgartransgaz, és erről a mennyiségről állítja ki a 20 levás díjat tartalmazó számlát – tudta meg a Portfolio egy gázkereskedő forrástól.

Éppen ezzel függhet össze az, hogy kedd délutáni bolgár sajtóértesülések szerint a Gazprom kivonul Bulgáriából, eladja mintegy kéttucat benzinkútját. Ez azt célozza, hogy megelőzze az eszközei lefoglalását, amelyet a bolgár pénzügyminiszter a minap már belengetett, ha nem fizetné meg az orosz gáz szállítására kirótt, elsősorban a Gazpromot célzó díjat.

Márpedig az jelentős esélyű forgatókönyv, hogy a Gazprom nem fizeti be november 14-ig azt a díjat, amelyet a Bulgartransgaz kiszámláz majd neki a friss adatbekérő levél alapján. Ezután nagy kérdés, hogy mi történik. A money.bg a legutóbbi Gazprom kimutatás alapján azt írja: csak mintegy 160-170 millió bolgár levát tesz ki annak a bankgaranciának az összege, amit elvileg lefoglaltathatna a Bulgartransgaz, de a cikk szerint ezt sem tudja majd megtenni.

Magyar szempontból egyelőre rendkívül bizonytalan, hogy hova fut ki a bolgár állam Oroszországgal, illetve a Lukoillal és Gazprommal szembeni erőteljes fellépése, és ez mit okoz a Török Áramlaton keresztül teljesített hosszú távú magyar-orosz gázszerződéssel. A Portfolio információi szerint a forgatókönyvek a Török Áramlaton zavartalanul folytatódó gázszállításoktól a leálló orosz szállításokig terjednek, amelyek tartalma röviden az alábbi:

  • Egyelőre minden marad az eddig megszokott mederben: az orosz szállítások zajlanak tovább a Török Áramlaton, és egyelőre a Gazprom nem fizeti be a számára kiküldött bolgár számlát. Ezen forgatókönyvön belül az is lehetséges, hogy a háttérben a hosszú távú magyar-orosz szerződés mögötti két cég, a Gazprom és az MVM CEEnergy megállapodik, hogy egyelőre a magyar cég átvállalja a bolgár díjat, ami a Gazpromot terhelné. Ennek éves költsége korábbi számításaink szerint mintegy 150 milliárd forintot jelentene évente. Az is elképzelhető, hogy az oroszok jelzik a bolgár hatóságok felé: eladják a Lukoil Neftohim finomítóját (részben ezt akarja elérni a bolgár kormány), és cserébe azt kérik, hogy a bolgár tranzitdíj szűnjön meg, vagy essen elfogadható mértékűre megawattóránként.
  • Hivatalosan leáll az orosz gázszállítás Bulgária felé, hogy a Gazprom kikerülje a díjfizetést, de a gyakorlatban folytatódik tovább török és azeri kijelölt közvetítő cégek segítségével. Mivel a Törökországba és onnan Bulgáriába érkező gázról lehetetlen megállapítani az eredetét (gázmosás), így a bolgár díjat nem lehet beszedni, miközben kerülőúton folytatódik az orosz gázmolekulák Bulgáriába, majd Szerbiába és Magyarországra áramlása.

Hivatalosan és a gyakorlatban is leállnak az orosz gázszállítások a Török Áramlaton át Bulgária felé, ami kihat a magyar-orosz hosszú távú szerződésre is. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az évi 3,5 milliárd köbméteres szerződésünket más útvonalon tudja teljesíteni a Gazprom, praktikusan Ukrajnán és Szlovákián át, amely úzvonalon egyébként is teljesíti a kisebb éves szerződést (1 milliárd köbméter). Így mindez azt eredményezi, hogy Ukrajna jut tranzitdíjhoz, nem pedig Bulgária, ami összhangban lehet bizonyos európai és amerikai nagyhatalmi érdekekkel is.

 

 

Címlapkép: Shutterstock

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!