Hidrogén szövetségek Európában – Végre beindulnak a dolgok

A sajtó rendkívül sok figyelmet szentel az elektromos autóknak, a H2 pedig mintha nem is létezne a számára. A média csend ellenére, a hidrogént, mint hajtóanyagot felesleges leírni, komolyak vele az unió tervei.   

Németországban igen érdekes kettősség figyelhető meg. Európa legerősebb autóiparával rendelkező országa – aVW konszernnelaz élen – villámgyorsan váltott, vált át az elektromos hajtásra.           

Az átálláshoz természetesen komoly külső és belső politikai nyomás is társult. A döntésben nagy szerepet játszott a bűntudat, de leginkább az, hogy ilyen módon tisztára tudják mosni a márka bekormozódott jó hírét.

A VW dízel botrányának szerteágazó a hatása: a tengerentúlon például komplett elektromos töltőhálózatot húztak fel a németek. Ezért született az Electrify America, amia VW amerikai jóvátételi projektje.

A németországi hidrogén kúthálózat

A kettősséget az jelenti a németeknél, hogy a jelentős és látványos elektromos autós elköteleződés mellett Európában náluk a legerősebb a hidrogénkút hálózat… Az eredményeik egész jók: 2021 végén már a kilencvenet meghaladta a hidrogénkutak száma, 2021 novemberében pedig közel 25 tonna H2-t tankoltak. A mennyiség nagyságrendje úgy mutatható meg igazán, hogy a személyautók (Hyundai Nexo, Toyota Mirai) tartályai, tankoláskor átlagban 4 kiló hidrogént nyelnek el. A teherautók és a buszok pedig ennek a mennyiségnek az ötszörösét.    

 

Szövetség 1.0

Kezdjük az Európai Unió által szervezett társulással, amelynek a tervei pontosan illeszkednek Európa új ipari stratégiájába. Ennek a fő célja, hogy 2050-reklímasemlegesséváljon az unió, plusz az ipar a digitalizáció terén is az élre törjön. Ebbe a stratégiai tervbe jól illik a hidrogén, mert a közúti fuvarozást és a busz közlekedést gyorsan tisztává lehet vele varázsolni. Így a klímacélok nem csak elérhetetlen álmok lesznek. 

A terveket segíti átültetni a gyakorlatba a Clean Hydrogen Alliance. Az elképzelések nagyra törőek, mert a becslések szerint 2050-re minimum 180 milliárd, de az is lehet, hogy 470 milliárd Eurót fordítanak a hidrogén hálózat európai bővítésére. 2020 és 2024 között egymillió tonna hidrogén előállítása a cél, miközben 6 GW energia származik belőle.       

2020 nyarán adtak ki egy 20 oldalas tervezetet, amely pontosan meghatározza a céljaikat. Az európai tervekrőlitt, a hazai elképzelésekről pedigitt olvashat.

 

Szövetség 2.0             

A Hydrogen Europe már egy kicsit gyakorlatiasabb szövetség, mivel 300-nál több cég társulását takarja. Ezek között a szakma minden szeglete képviselteti magát, tehát az autógyáraktól kezdve, a kutakat gyártó vállalatokig mindenki csatlakozott és csatlakozhat hozzájuk. A cégek, vállalkozások mellett, a tagságot erősíti 30 európai ország országos szintű hidrogén szövetsége is. Így lefednek minden területet.

 

Az európai helyzet

Ahogy korábban említettük, Németország európai élharcos a hidrogén használatban. A németeknél és a dánoknál is üzemel több, Toyota Miraikból álló hidrogén autós taxi flotta. Az aktív országok között megtalálható még azelektromos autókbanélenjáró Hollandia is. Az Egyesült Királyság szintén erős, de nem lehet elmenni az északi országok, főként Dánia és Norvégia mellett sem.

A kúthálózat fejlesztése a legkritikusabb pont, mert így nehéz felvenni a versenyt az ezen a téren jóval jobban álló elektromos töltőállomásokkal. Az egyik fő cél a mostanság valamivel 200 fölött lévő európai kúthálózattal kapcsolatban, hogy a főbb közlekedési folyósok mentén, pár száz kilométerenként, összefüggő hálózatot létesítsenek.

Az igyekezet nem véletlen, mert a
egy egész szép számú hidrogén hajtású kamion és teherautó flottát Európában. Közben a Mercedes-Benz nemrég önállósult haszongépjármű üzletága és a Volvo teherautós részlege együtt dolgozik az
kamionokon. A mostanság tesztelt prototípusok, néhány éven belül megvásárolhatóvá válnak, addigra nagy szükség lesz a jelenleginél jóval sűrűbb a kúthálózatra.

Címlapkép: Unsplah

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!