Hogyan növelheti az energetikai audit a vállalatok versenyképességét?

2022 óta az energiaárak volatilitása a kiadások megemelkedését hozta a cégek életben.  Ennek mérséklését, ezáltal a vállalatok költségoptimalizálást több tényező is elősegítheti. Kuti Levente, a Greenergy Market energetikai szakértője áttekintést adott az energetikai audit lehetőségeiről, és annak költségekre tett hatásáról.

Profitnövelés nemcsak a bevételek növelésével, hanem a kiadások csökkentésével is elérhető. Ez magától értetődő, az viszont nem minden esetben kézenfekvő, hogy hogyan lehet hatékonyabban gazdálkodni az erőforrásokkal. Kuti Levente, a Greenergy Market Kft. energetikai szakértője ismerteti, hogy az energetikai audit hogyan fedi fel a vállalatok rejtett költségcsökkentési lehetőségeit, és javítja a versenyképességüket.


Kuti Levente, a Greenergy Market Kft. energetikai szakértője

Szakértői segítség az energia- és költséghatékony fogyasztásért

Egy cég energetikai auditálása során szakértők mérik fel egy vállalat teljes energiafelhasználásának gyenge pontjait.

“A nulladik lépés lehet a díjmentes konzultáció, ami lehetőséget biztosít arra, hogy személyes találkozó keretében tájékoztassuk az ügyfelet a villamosenergia-piac legfrissebb tendenciáiról és árairól. Ez önmagában, az audit nélkül is értékes információkkal szolgálhat”  – magyarázta Kuti Levente.

A felmérés azzal kezdődik, hogy az ügyfelektől érkező számlák és fogyasztási adatok segítségével előzetes értékelést készítenek, ami feltárja a potenciális hiányosságokat. Ezt követően mérnökök helyszíni vizsgálatok során értékelik a berendezések állapotát, a világítási és fűtési rendszereket, valamint az épület energiafogyasztásának általános mintáit.

Egyedi igények, egyedi megoldások

Mivel minden vállalat eszköz- és energetikai igénye egyedi, az auditált ajánlások is személyre szabottak, és a cég adottságaihoz mérten fogalmaznak meg konkrét stratégiát és lépéseket a hatékonyság növelésére. Lehet, hogy a munkavállalók továbbképzése, technológiai frissítések, az elavult berendezések lecserélése vagy a folyamatok optimalizálása válik szükségessé.

Széles körben alkalmazható megoldások a világításkorszerűsítés, a szigetelés vagy a kazáncsere. Ritkábban előforduló, de szintén jelentős megtakarítást eredményező megoldások például az árumozgatásra szolgáló targoncák, vagy a gépjárműflotta cseréje. Már egy ilyen eszközbeszerzésnél is érdemes lehet auditot csináltatni.

„Sok esetben a vállalatok nincsenek tisztában a pontos adatokkal, és arra sincs ötletük hogyan kezdjenek hozzá az optimalizáláshoz. Az átfogó megközelítéssel biztosítható, hogy maximálisan kiaknázzák az energetikai auditok által kínált lehetőségeket, elmozdulva a hosszú távon fenntartható és költséghatékony megoldások irányába” – összegezte Kuti Levente.

Ezek a kedvezmények segítik a gyorsabb megtérülést

Az energetikai fejlesztésekre hosszú távú befektetésként érdemes tekinteni. Extrém esetben akár egy éven belül is megtérülhet, de általánosságban 7 éves becsléssel érdemes számolni.

Az auditorok a beruházások gyorsabb megtérülését segítő támogatásokra és pályázatokra is külön figyelmet fordítanak. Azt, hogy mikor melyiket érdemes választani, a cég egyedi adottságaitól függ.

Az EKR kötelezettségekkel és ösztönzőkkel támogatja a vállalatokat energiahatékonysági törekvéseikben, lehetővé téve számukra nem csak a költségcsökkentést, de piaci helyzetük és versenyképességük javítását is.

TAO-kedvezmények auditok révén hitelesítik a vállalatok energiahatékonysági intézkedéseit, amik adókedvezmények megszerzését teszik lehetővé.

Plusz érvek az audit mellett

Azok a vállalatok, amelyek proaktívan befektetnek az energiahatékonyságukba, jelentős előnyökre tehetnek szert. Egyrészt, ha az energiaárak emelkedni kezdenek, ezek a vállalatok kevésbé lesznek érzékenyek az árváltozásokra, másrészt, az energiahatékonysági beruházások gyakran hozzájárulnak az üzemeltetési költségek általános csökkenéséhez is, függetlenül az energia piaci áraitól.

Még nem teljesen kidolgozott az ESG-jelentések jövőbeli szerepe, de várhatóan kulcsfontosságú eszközzé válnak a vállalatok környezeti teljesítményének összehasonlításában. Ez nemcsak a vállalati fenntarthatósági gyakorlatok előmozdítását szolgálja, hanem várhatóan jelentősen befolyásolja a vállalatok által igénybe vehető kedvezményeket, támogatásokat és finanszírozási lehetőségeket is. Magyarországon is egyre nagyobb figyelmet fordítanak rá, nem véletlen, hogy 2024. márciusában megalakul a Nemzeti ESG Tanács, aminek fontos szerepe lesz a hazai az ESG beszámoló minimumkövetelményeinek meghatározásában.

Az energiahatékonyság javítása emellett segíthet a vállalatok pozitívabb társadalmi,  gazdasági és piaci megítélésében is. Tehát számos olyan előnnyel is rendelkezik, aminek nehezen kifejezhető pénzbeli értéke van.

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!