Így lesz a szemétből fény: az elhasznált műanyagokból már áramot is előállíthatnak

A műanyagot villanyárammá alakító Prometheus 42, valamint a tengeri műanyagból alternatív építészeti anyagot készítő Moseanic nyerte el a fődíjat a Klímainnovációs Közösség által meghirdetett Startup Plastic Surgery program záró pitch versenyén. A különdíjakat olyan pályamunkák vihették haza, mint az újrahasznosított alapanyagokból előállított fogkefét tervező Skoonex és a fenntartható csomagolású környezetbarát termékeket szállító Standardgreen – szerepel a Klímainnovációs Közösség közleményében.

Második alkalommal rendezték meg a Startup Plastic Surgery akcelerátor programot lezáró versenyt, olyan magyarországi startupok számára, amelyek a műanyaghasználat újragondolását célozzák meg. A négyhónapos közös munkát lezáró végső megmérettetésen öt díjat osztottak ki. Az eredetileg egy versenyzőnek szánt fődíjat végül két startup is elnyerte: a Prometheus 42 és Moseanic, valamint a különdíjakat a Skoonex (kettőt is) és a Standardgreen nyerték el.

  • A fődíjas Prometheus 42elnevezésű startup akár extrém mértékben szennyezett műanyag hulladékok villanyárammá történő átalakításával foglalkozik, technológiájuk segítségével az energia és a nyersanyag is helyreállítható. A tervük érdekessége, hogy a folyamat végén a keletkezett széndioxid visszanyerését is lehetővé teszi.
  • Moseanicötlete egy olyan új tengeri műanyagdarabokból és természetes ásványi összetevőkből álló anyagkeverék, amely leginkább az építészeti felületek megújításában hozhat áttörést, ám számos hétköznapi tárgy alapanyagául is szolgálhat.
  • A különdíjas Skoonexegy két elemből álló, környezetbarát fogkefével szerezte meg a zsűri elismerését, amely újrahasznosított alumínium vázból és cserélhető, 100 százalékban újrahasznosítható műanyag fejből áll, ám a végső cél egy teljesen műanyagmentes, a hagyományos társaihoz hasonlóan hatékony fogkefe megalkotása.
  • Standardgreenelsősorban lakossági felhasználók részére kínál online elérhető, egységesített visszaváltható göngyölegcsomagolásban elérhető környezetbarát termékeket, amelyekkel megváltoztathatják a fogyasztói „vedd meg és dobd el” magatartást.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!