Ijesztő következményei lehetnek a gátrobbanásnak Európa legnagyobb atomerőművében

Az ukrán kahovkai víztározó gátjának kiszakadása egyelőre nincs negatív hatással Európa legnagyobb atomerőművére, derül ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség elnökének nyilatkozatából. A gátszakadás következtében ugyan esni kezdett a zaporizzsjai erőművet vízzel ellátó kahovkai víztározó szintje, de az erőmű saját tárolóinak köszönhetően rendelkezésre áll elegendő vízmennyiség. Paul Dorfman, a Sussexi Egyetem munkatársa azonban felhívta a figyelmet arra, hogy ha a kahovkai tároló vízszintje tartósan alacsony szintre süllyed, akkor a nukleáris hulladékot hűtő medencék nem kapnak elegendő hűtést és emiatt jelentős sugárszennyezést fognak kibocsátani.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség elnöke, Rafael Grossi korábban azt nyilatkozta, hogy a hajnali órákban bekövetkezett gátszakadás következtében ugyan esni kezdett a zaporizzsjai atomerőművet hűtővízzel ellátó kahovkai víztározó vízszintje, a helyzet pillanatnyilag nem fenyeget katasztrófával, többek között azért, mert az atomerőmű saját víztározója el van szeparálva a kahovkai víztározótól, és lényegében tele van. Egy nukleáris kutatással foglalkozó szervezet elnökének nyilatkozata beárnyékolja az optimista helyzetértékelést: Paul Dorfman szerint a következmények “ijesztőek” lehetnek Európa legnagyobb erőművében – írja a Sky News.

Paul Dorfman, aki egyben a Sussexi Egyetem munkatársa is, elmondta, hogy a “fő kockázat” a nukleáris hulladékot hűtő medencéket érinti, amelyek “jelentős sugárszennyezést fognak kibocsátani”, ha a kahovkai tározó vízszintje hosszú időre túl alacsony szintre süllyed. A víztározóból szivattyúzzák a vizet az erőmű “magas sugárzású” kiégett fűtőelemeihez is, de ha a tározó szintje 12,7 méter alá csökken, erre már nem lesz lehetőség – magyarázta Dr. Dorfman. Az elemző hozzátette, hogy a vízszint ma reggel 8 órakor 16,4 méter volt.

„Alapvetően, ha nem kapnak hűtést, akkor jelentős sugárszennyezést bocsátanak ki.”

A víz hat reaktort is kiszolgál, és bár egy kivételével mindegyiket leállították a kockázat csökkentése érdekében, még mindig veszély jelenthetnek. Az erőművet üzemeltető Energoatom szerint urai a helyzetnek, és az erőmű építése során terveket készítettek arra a helyzetre, ha a vízszint túl alacsony szintre süllyedne. A tartalék dízelgenerátorok körülbelül 10-12 napig tudnák hűteni a létesítményt, mielőtt újratöltésre lenne szükségük – mondták korábban a szakértők.

Dorfman szerint a közeli katonai tevékenységből eredő kockázat mértéke napról napra egyre súlyosabbnak tűnik.

„Eddig nagyon szerencsések voltunk – de a szerencse nem egy működőképes stratégia, amikor katasztrofális nukleáris kockázattal kell szembenéznünk.”

 

Címlapkép: Getty Images

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!